Mandatar Tihomir Orešković danas će u Saboru predstaviti svojih 20 ministara i dva potpredsjednika te program svoje buduće Vlade.

Prije sjednice Sabora, Domoljubna koalicija i Most potpisat će sporazum o suradnji oko reformske Vlade u kojem će biti naznačene točke i smjernice o onome što nova vlada želi promijeniti.

Budući premijer Tihomir Orešković svoju će Vladu i program predstaviti u 30 minuta Power Point prezentacijom umjesto klasičnim govorom kakvi su dosad bili uobičajeni. Prezentacijom će predstaviti koje mjere planiraju provesti te ciljeve nove Vlade za iduće četiri godine.

Streaming: HRT

23:15 Nova je Vlada prisegnula, slijedi zajedničko fotografiranje i stanka od 20 minuta. Poto će se održati sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

23:10 Održano je glasanje o povjerenju mandataru i članovima Vlade – od 149 saborskih zastupnika 83 je glasalo ZA, 5 ih je bilo suzdržano, a 61 PROTIV.

23:05 Mandatar Tihomir Orešković na početku svog završnog obraćanja rekao je da bi njegova bivša tvrtka propala da su se u njoj ponašali kao danas saborski zastupnici, raspravljajući o partizanima i ustašama.

Istaknuo je da je došao kao Hrvat iz Kanade kako bi, ako može, pomogao svojoj zemlji. Podsjetio je da je i sam bio manjina u Kanadi. “Nismo gledali od kuda je netko, uvijek su mi bile važne ideje. Poštujem manjine i vidim prednosti u njima. One su bogatstvo”, rekao je.

Naglasio je kako je ostavio dobru plaću. “Svi me pitaju treba li mi ovo. Ne treba. Ali, ovdje sam”, kaže. “Od početka sam govorio da sam spreman preuzeti izazov, a ovo je ogroman izazov.”

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Poručio je da mu je cilj svima podići životni standard, ne samo nekima. “Sve što tražim je vrijeme i rezultati”, ističe. S Nensi Tireli se složio s time da je bivša vlada donijela neke dobre reforme, a one koje su dobre valja i zadržati.

Još je jednom ponovio kako je ovdje došao pomoći hrvatskom narodu, i spreman je biti žrtva ako treba i preuzeti izazov. “Tu sam, ne idem nigdje. Hvala za vaš input. Idemo raditi. Hvala”, zaključio je mandatar Orešković.

23:03 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je u petak navečer mandataru Vlade Tihomiru Oreškoviću još 30 dana za sastavljanje te predstavljanje Vlade i njezinog programa u Hrvatskome saboru. VIŠE OVDJE

23:00 U ime KLuba HDZ-a Ivan Šuker je rekao da je trebalo 13 sati da padnu maske. “U ovih 13 sati niste ponudili nijedan argument kojim biste osporili ono što je Orešković rekao u ime vladajućih”, rekao je Šuker dodajući kako su na kraju počeli s vrijeđanjem.

Stazić je upitao Šukera zašzo o zločinima Udbe i KOS-a nije govorio kada je bio ‘blagajnik komunističke omladine’, na što mu je Šuker odgovorio da on, kao utjerivač poreza, spominjući ljetovanje na Brijunima za sedam kuna, nema pravo govoriti to što govori.

Kazao je da nikada nije bio blagajnik, već šef financija, a zaključio kako nikada nije bio član Komunističke partije.

22:50 U ime Kluba SDP-a govorio je Nenad Stazić, koji je rekao kako je danas postavljeno puno pitanja, ali smo dobili malo odgovora. “Čuo sam da je potpisan koalicijski sporazum, ali i da je gospodin Lovrinović, član MOST-a, rekao da je program oguljen do kosti. Nije jedini. Nije jedini”, poručio je.

Kazao je da je ovo zavičajna vlada. “Kada se popune vlada i javna poduzeća, u Metkoviću će ostati samo Jambo”, rekao je Stazić dodajući kako misli da su građani ‘izmanipulirani, izigrani i prevareni’.

“Zato je tu SDP. U svakom ćemo trenutku biti spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Vratit ćemo se”, završio je Stazić.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

22:45 Igor Kolman je u ime Kluba HNS-a poručio da ‘ovo danas nije dobro’, a Oreškoviću je rekao da mu se većina osipa pred očima. Dodao je kako je njegova prezentacija bila korektna, ali kako to nije reformski program reformske vlade.

22:30 Nezavisni zastupnik Stipe Petrina upitao je odakle će doći sredstva za pokretanje hrvatskog gospodarstva. “Do sada se uglavnom posezalo za obiteljskom srebrninom. Računajući tempo prodaje, izračunato je da bi Hrvatska do kraja mandata ove Vlada mogla prodati svu imovinu”, kazao je Petrina dodajući kako se ne smije ići u dodatno inozemno zaduživanje.

Kazao je da ćemo postati jedina zemlja bez imovine. “Trebalo je već danas plan vlade uskladiti sa situacijom u Hrvatskoj”, poručio je Petrina.

22:25 SDP-ova Biljana Gaća rekla je kako ju je sramota zbog napada pojedinih zastupnika na rad nevladinih udruga.

22:20 Gordana Rusak u svom je izlaganju pozvala da se obrazovanje i znanost podigne iznad svih političkih interesa.

22:10 Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida na početku izlaganja rekao je da ga Orešković nije impresionirao, nije se čak, kaže, niti trudio. “Ovoj zemlji treba nadahnuća”, uzviknuo je Sinčić.

Spomenuo je žrtve ‘mafije, banaka’ te kazao da je monetarna reforma vrlo važna. Kazao je kako protiv Oreškovića nema ništa, te ga upitao koiko je glasova svojio na izborima. “Ravno nula”, odgovorio je sam Sinčić.

“Bez uvrede, ali vi ste klon i razmišljate korporatistički što se meni ne sviđa”, rekao je Sinčić i zaključio kako njegovu podršku neće dobiti.

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

22:00 HNS-ov Milorad Batinić istaknuo je kako mu se Power Point prezentacija Tihomira Oreškovića svidjela, kako se biografijama budućih ministara ne može ništa prigovoriti. Rekao je kako nekih reformi nema u programu, a na kraju je rekao kako njegovu podršku vjerojatno neće dobiti.

21:55 MOST-ov Ivan Lovrinović rekao je kako novoj Vladi ne može dati povjerenje. “U sporazumu su ostale samo teze, a nema niti vremenskih okvira. Na temelju ovog papira neće biti odgovornosti. Ovo je samo pismo namjere”, rekao je Lovrinović.

Dodao je kako je gospodarski program kojeg je predstavio ‘okljaštren do neprepoznatljivosti’. Istaknuo je da, osim njega, nitko drugi ne spominje monetarnu politiku. “Kao autor programa osjećam se izigrano”, istaknuo je.

“Gospodo, ovdje fali znanja i odlučnosti. Ne mogu vam dati povjerenje, zbog građana kojima sam obećao to što sam obećao”, kazao je i dodao da, ako će vući poteze koji će biti dobri, ispričat će se.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

21:50 Potpisan je sporazum MOST-a i HDZ-a. VIŠE OVDJE

21:30 SDP-ov Damir Tomić optužio je HDZ da, kada nisu na vlasti, izmišljaju stožere i zveckaju oružjem kako bi došli na vlast. MOST nezavisnih lista optužio je da su doveli HDZ na vlast. Karamarka i Petrova je, pak, optužio za kukavičluk, navodeći da su glumili želju za nestranačkim mandatarom.

Dodao je da njegovu podršku ne mogu imati.

21:25 Irena Petrijevčanin Vuksanović iz HRID-a kazala je da građane od svjetonazra ministara više zanima hoće li ekonomija nove vlade biti u službi društva ili obrnuto. Upitala je gdje je nestala reforma regionalne samouprave: “Što će od reformi biti s obzirom da se u hodu odustaje od onih najbitnijih?”

Mandataru Oreškoviću poručila je da će mu za provedbu zacrtanog trebati puno više od menadžerskog iskustva.

21:05 HRID-ov Drago Prgomet poručio je kako se osjeća kao Clint Eastwood, obračajući se praznoj stolici. Ipak, nada se da će njegove riječi netko prenijeti mandataru. Poručio je kako je današnja rasprava pokazala koliko je podijeljena Hrvatska. “Mandatar mora biti svjestan u kakvom će političkom okruženju raditi”, kazao je.

“Odustali ste o reforme lokalne uprave. Hrvatska je premala država za ovoliku upravu”, dodao je i kritizirao navodno odustajanje od reforme uprave”.

HINA/ Denis CERIĆ
HINA/ Denis CERIĆ

20:55 SDP-ova Kristina Ikić Baniček poručila je da nakon 11 sati ‘bjesomučnog uvjeravanja’ nije uvjerena da se ovdje radi o vladi stručnjaka. Za čelnika MOST-a Božu Petrova rekla je da je lažov i da je u više navrata pogazioo svoju riječ i lagao svojim biračima i javnosti. “Pa on ne poštuje svoj potpis, da ne govorimo o osobnoj časti”, rekla je.

20:45 HNS-ov Goran Beus Richembergh rekao je kako bi dan kada se instalira nova Vlada morao biti svečan. Poručio je kako još uvijek ne znamo je li Tihomir Orešković glavni injženjer projekta i tko je projektant. “Program je napisan zbrda zdola”, dodao je.

Istaknuo je da ono što znamo o mandataru nije loše, ali nije ni dovoljno. “Mjesto predsjednika hrvatske Vlade najvažnija dužnost u RH. Sa sobom nosi kompletan teret, svu odgovornost izvršne vlasti na državnoj razini, kompletan teret odgovornosti za funkcioniranje čitavog javnog sektora i najvišu razinu političke odgovornosti”, rekao je.

Poručio mu je i kako mora javnost uvjeriti da će tim ljudima biti šef, a ne obrnuto.

20:25 Sabina Glasovac iz SDP-a zapitala je zašto se zaustavlja kurikularna reforma. Podsjećajući kako su je podržali socijalni partneri, sindikati, poslodavci, Pantovčak i MOST. “Ovo je samoubilački prijedlog. Ne znam kako ćete to objasniti javnosti”, poručila je.

Ladislav Ilićić odgovorio je kako su stručnjake za taj projekt birali političari, i to predstavnici samo jedne politike i samo jedni stručnjaci. Glasovac mu je poručila da ga može biti sram.

20:00 Josip Salapić iz HDSSB-a rekao je kako zastupnici Slavonije i Baranje očekuju da se pokaže razumijevanje za ‘napaćeni narod naše regije’. Poručio je kako očekuju ravnomjeran razvoj države i kako će podržavati zakone koji doprinose zemlji.

“Ovo je vlada kompromisa, neki su kandidati kompromis”, rekao je Salapić dodajući kako bi volio da je mandatar odgovorio zastupnicima.

Nenad Stazič u svojoj je replici rekao: “Vi ste miroljubici nasilnik. Cijenu gospođe Rusak znamo, koja je vaša?”

19:42 Branimir Glavaš najavio je kako će on i HDSSB podržati Vladu. Poručio je kako će prvi test mandatara biti proračun. Spomenuo je i prosvjed Platforme 112 pred Saborom, poručujući kako se iza te platforme ‘kriju ljudi koji su u posljednjih 20 godina navikli živjeti od hrvatskog proračuna’ te kako nisu došli prosvedovati zbog razloga koji su prezentirani.

“Iza tih nevladinih udruga kriju se pojedinačni interesi voditelja tih udruga. Pusići, Sarnavke i slični”, rekao je Glavaš.

Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

19:25 Željko Jovanović u svojoj je raspravi istaknuo kako je pravo na zdravlje i obrazovanje vrlo važno, te mora biti dostupno svima. Dodao je kako ćemo za 16 godina znati što je učinjeno s reformom obrazovanja, zbog čega u njoj ne smije biti zastoja. “Smjernice za reformu izradila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, institucija kojoj se ništa ne može prigovoriti”, rekao je Jovanović.

19:10 Tomislav Končevski iz Laburista pozvao je na objavu registra hrvatskih vojnih invalida.

18:55 Ingrid Antičević Marinović rekla je kako se ova saborska rasprava odvija u pokladno vrijeme, ali da su sve maske pale. “Umjesto dogovora plesao se krabuljni ples”, kazala je. Dodala je kako je mandatar jedini odgovoran za ljude koje predstavlja kao ministre, kao i da je neuobičajeno da mandatar nema političku afirmaciju.

“Ne može se kasnije govoriti kako mu je te ljude netko podmetnuo”, kazala je Antičević Marinović pitajući kakvu će politiku voditi mandatar. “Ako nema ideologije, dobijemo gospodu koja ki da je antifašizam floskula. Ako depolitiziramo politiku, država postaje nepotrebna”, poručuje. Zanima ju što premijer misli o abortusu, navodeći kako tvrtka u kojoj je radio prodaje kontracepcijske pilule i abortivne pilule.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Odgovarajući na njeno pitanje što će biti sa ženskim pravima, HDZ-ova Margareta Mađerić rekla je kako će sborska većina brinuti oko poštivanja ženskih prava.

18:45 Saborska rasprava se nastavlja

17:50 Pauza u Saboru trajat će do 18:30 sati.

17:40 Kovačić je rekao da u Saboru, uz virus šutnje postoji i virus apsurda.

17:35 Nekoliko je zastupnika pozvalo Kovačića da objasni ovjeren dokument Bože Petrova o ostavci ako uđe u koaliciju sa strankom koja je bila na vlasti u posljednjih 20 godina.

Jovanović je rekao da bi zaustavljanje kurikularne reforme bio zločin te molio da se na njoj inzistira. SDP-ova Tanja Vrbat rekla je da KOvačić nije podržao rad buduće Vlade.

17:20 Posljednji je izlagao Ivan Kovačić iz Kluba zastupnika MOST-a. Nije želio pričati o radu vlade Zorana Milanovića. “MOST nije bio parlamentarna stranka, pa ne bi bilo korektno da o tome pričam”, rekao je. Kovačić je dodao da žele konstruktivne kritike i na račun vlade, te apelirao kolege da se suzdrže od vrijeđanja. “Ako se zastupnici budu vrijeđali, građanima savjetujem da promijene televizijski kanal”, dodao je.

Gordana Sobol u replici je rekla kako građani od MOST-a očekuju brojne odgovore. Glasovac je isatknula da je zabrinjavajuć izostanak govora o kurikularnoj cjelovitoj refoermi. Pozvala je Vladu da odustane od ukidanje reforme.

17:04 Tepeš je u odgovoru rekao kako Hasanbegović nikada nije rekao ništa protiv Ustava.

“Fažizam i zlodjela ustaša i Ante Pavelića nisu bili floskule. Mnogi su odali počast žrtvama Bleiburga, no žalosno je što se tamo često manifestira nekakav ustaški dernek. To je uvreda žrtvama i onima koji su se njima došli pokloniti”, rekla je Ingrid Antičević Marinović Tepešu, koji joj je uzvratio kako se antifašizam i komunizam ne bi smio izjednačavati.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Dodao je kako su napravili javni linč na Hasanbegovića preko udruga koje su i pod njihovom kontrolom. “Čovjeku vadite crijeva”, rekao je Tepeš.

17:00 Reiner je Pecnika upozorio na kršenje poslovnika jer je govorio o budućem ministru kulture, a Klarin je predsjednika Sabora optužio da onemogućuje slobodu govora oporbenim zastupnicima.

16:55 SDP-ov Damir Rimac poručio je Tepešu kako je njegova rasprava bila iritantna.

16:50 Tijekom svog izlaganja član HSP-a Ante Starčević Ivan Tepeš dao je punu potporu mandataru i kandidatima za ministre. Kazao je kako je bitno smanjiti nezaposlenost, ali kako kaže, ne statistikom kako je to radio Zoran Milanović. Rekao je i kako je dobro što mandatar dolazi iz iseljeništva. “Suradnju želimo ostvariti s iseljenicima i ‘pameti’ u iseljeništvu koju se treba iskoristiti. Želimo politiku prema iseljenicima po uzoru na Izrael i Italiju”, rekao je Tepeš.

Čestitao je Karamarku što se izuzeo iz konkurencije za premijera države, a punu podršku dao je i kandidatu za ministra kulture Hasanbegoviću. “Etikete ustašstva Domoljubnoj koaliciji i ovim ministrima lijepe nam članovi stranke koja je sljedbenik komunističke partije. I onda ta ista vlada donosi Lex Perković”, kazao je izazvavši burne reakcije u Saboru. Od Reinera je zatražio mir u sudnici, poručujuči: “To što se vama ne sviđa što ja pričam nije moj problem”.

15:40 Ivan Vilibor Sinčić, jedini zastupnik Živog zida, obrušio se na Ivana Šukera kazavši mu da su on i njegova vlada simbol uništenja Hrvatske. Ustvrdio je da je upravo Vlada u koju ga je stavio Sanader razlog što mladi odlaze van. “Sigurno neću poduprijeti vašu vladu. Čak i ako me impresionira onda ću biti suzdržan. Zašto bih ja vama nakon svega vjerovao?”, rekao je Sinčić.

“Kada bih ja koristio vašu retoriku, to ne bi bilo lijepo čuti. Samo pametujete, lako je tako”, odgovorio mu je Šuker.

15:00 Nada Turina Đurić iz HNS-a upitala je predsjednika Sabora Reinera gdje je nestao kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović. “Već ga tri sata nema u sabrnici, to je predsjednik Sabora trebao primjetiri. Uvažavam da ima neke potrebe, da mora protegnuti noge na desetak minuta, ali da ga nema tri sata dok se predstavlja Vlada čiji je on član…”, kazala je Turina Đurić.

Reiner ju je upozorio da poslovnik ne dopušta raspravu s predsjednikom Sabora.

13:55 “Prezentacija je dobra kada bismo mi bili učesnici seminara kojeg vodi Orešković, Nije dobro što je ovo program buduće hrvatske Vlade, o čijim smjernicama će ovisiti sudbina svakog građanina Lijepe naše. Nije bilo potrebe da dolazi čovjek tipični predstavnik krupnog kapitala, vjerujem da bi Hrvatska bila puno bolja. Svima želim puno uspjeha, jer ono što je pred vama je jako teško. Žalosti me što je jako malo pravosuđa u prezentaciji, jer u Hrvatskoj pravosuđe ne postoji. Jako zamjeram kolegama iz MOST-a kada stavljaju po hitnom zakonu Zakon o pravima saborskih zastupnika. Uvjet da ova zemlja uspije su pravosudne i sudske reforme”, rekao je Stipe Petrina.

13:30 “Ovo mi je četvrta inauguracija Vlade, i nikada kandidati nisu bili ovako prpošni i igrali se mobitelima. Vjerujem da im nije ugodno, da im se ne sluša baš sbve, ali takva im je nova dužnost”, rekao je Silvano Hrelja.

12:20 Radimir Čačić na početku izlaganja također je čestitamo mandataru. “Tema koja se otvorila nekoliko puta danas ne stoji. Za mene je sasvim svejedno ima li progtam Vlade 30 ili 300 stranica. na 300 stranica možete napisati veliku količinu gluposti. A ja sam se, vjerujte, nagledao bedastoća na puno stranica. Ne boli me debljina tog teksta. Ima nekih drugi stvari na koje bih upozorio. Danas smo na dnu tranzicijskih zemalja, a nekad smo bili na vrhu, neupitna je odgovornost politike za to. ovi izbori su pokazali želju za promjenom. Pokazali su i želju da se izađe iz ideoloških zamki, ratova koje su u najvećoj mjeri bili korišteni kao alibi za izostanak rezultata, sasvim svejedno lijevi ili desni, i opet svjedočimo istim scenama. Svaki totalitarizam zaslužuje osudu, svaka žrtva zaslužuje pijetet, ali nema smisla te teme otvarati. To je samo alibi za neuspjeh. ”

11:36 “Tim vašim spominjanjem ja sam zaključio da vi pokušavate prilijepiti etiketu proustaška vlada. Ova vlada neće biti proustaška, može biti neposobna, ali ne i proustaška.”, rekao je Glavaš.

11.34 “Rekli ste da prihvatimo poraz. Vi ste na vlasti jer vam je MOST dao vlast. MOST vam je donio vlast, to je činjenica,. To nije vaš uspjeh. Tko će biti na listi tih izdajnika, hoće li i novinari biti na toj list?”, odgovorio je Stazić Brkiću.  “Ne radi se o registru agresora, nego registru izdajnika hrvatskih nacionalnihi interesa?”, pita Stazić

11:30 “U životu nije sve samo usponi i padovi, ponekad i izgubite, pa budite u tom porazu veliki, nemojtze se spustiti ispod razine. Obmane, priče i neistine su bile vaš Plan 21. Vaše današnje obraćanje je dokaz za to. Ovo je dokaz da se vi vraćate u prošlost i tko je zadnje četiri godine vraćao u prošlost, za neimanje rješenja u protekle čečtiri godine. Ne znam što je Crnoja mislio pod terminom registar izdajnika, koliko znam puno je nas bilo u ratu, ne vidim razloga da ne objavimo registar onih koji su napadali Hrvatsku i hrvatsku samostalnost. Ali to je iza nas. Hrvatska javnost je presita o prošlosti. idemo razgovarati o tome što je bitno za mlade i budućnost”, rekao je Vaso Brkić Staziću.

11:25 MOST-ov Ivan Kovačić optužio je Stazića da je on jedan od razloga što su prekinuite konzultacije s SDP-om… “Nemam pojma o čemu govorite. Nikad se nisam bavio kombinatorikom, ja sam rekao da svoje mandate odnesete gdje god hoćete.”, rekao mu je Stazić. “Kad smo pristali na sve, i kad ste shvatili da nemate kuda, jer ne želite s nama, nego s njima, jer su vam oni draži… mogli ste reći biračima. Mogli ste reći mi smo MOST i želimo s HDZ-om. Grozno mi je da netko vara ljude.”, dodao je Stazić. “Nemojte se izvlačiti da je Stazić dvojici ljudi ispred Charlija rekao ne znam što”, zaključio je.

11.20 “Jeste li vi svjesni Staziću da je sve što ste napravili napravili na dug. Uvalili ste nas u dužničko ropstvo”, pitao je Sinčić Stazića.

11:17 “Ne znam što je sporno u izboru Hasanbegovića”, rekao je Ivan Tepeš dodajući da je SDP taj koji opet otvara pitanje ustaša i partizana. “Zašto ne bismo išli na Bleiburg,pa i Račan je išao”, dodao je.

“Bio sam i ja na Bleiburgu jednom, ali kad sam vidio da je tamo hrpa ljudi u ustaškim uniformama, rekao sam da ne želim više.- Očito je da vi tom društvu pripadate i da to društvo želite”, odgovorio mu je Stazić. “Znam koji su vaši stavovi, ali me zanima jesu li to stavovi i Oreškovića”, pitao je.

11:14 “Ja sam iznio podatke koji su službeni i točni, ali nemojte samo računati, na zaboravnost građana. 2011. smo preuzeli potpuno opljačkanu zemlju”, odgovorio je Stazić podsjećajući ih da imaju optužnicu da su opljačkali zemlji.

11:12 “Gospodine Staziću, vaša je većina vladala četiri godine. Pa ću vas podsjetiti, volite se hvaliti, kumulativni rezultat je 2,5 posto pad dok su neke druge zemlje rasle po tri posto godišnje, 80 tisuća izgubljenih mjesta u te četiri godine, nikad se teže nije poslovalo, tko je srušio kreditni rejting, pa vaša vlada! Vi ste ga uništili.”, Domagoj Ivan Milošević je rekao Staziću.

10:53 “Stupili ste na najodgovorniju dužnost. Klub SDP-a vam čestita, nećemo igrati nepošteno, nećemo iznositi plinske boce, ali ćemo vas upozoravati. Vi nedovoljno nažalost poznajete Hrvatsku., Kad su vas brifirali za vaše izlaganje, iznijeli su vam neke krive podatke. Hrvatska je izvučena iz recesija BDP je rastao 2,8 posto, padao je broj nezaposlenih, rasla je industrijska proizvodnja, smanjen je deficit… Uveden je red u sustavu socijalne skrbi, u plaćanju poreza, nelegalne izgradnje…”, počeo je Stazić u ime SDP-a. “Bit ćete izabrani u ovom parlamentu, većinom glasova. Dva glasa su sporna. Jedan je Rašković, druga je Rusan. Ona je tražila novce, nitko joj nije htio dati, dok nije našla Domoljubnu koaliciju. Mi za vašu vladu nećčemo glasati, Sporno nam je nekoliko imena. Prije svega ono Zlatana Hasanbegovića. Gospodine mandataru, otiđite na web stranicu Hrvatski križni put. Tamo će vas dočekati veliki pozdrav za dom spremni. Niste se potrudili čak da odete na Google i vidite tko je taj čovjek. Recite da povlačite njegovu kanddiaturu, prevaren sam i obmanut. Recite da ne zaslužuje vaše povjerenje Hasanbegović. Povucite tu kandidaturu, zaslužite povjerenje odmah na početku. Imali ste divnog kandidata, Jasena Mesića, ja ne znam kako ste se mogli odlučiti za Hasanbegovića. Drugi nam je problem Crnoja. Što je izdaja po njemu? Broj djece, spolna orijentacija, novinarsko pitanje. Ako se ta oprijetnja ostvari na temelju Hasanbegovićeve politike onda nam slijedi teror. Treće ime je ime Josipa Buljevića. Helenu Puljiz je priveo i pružio joj pet sati tortutre želeći da špijunira za njih”

10:39 “Čestitam vam i želim puno uspjeha. Mi ćemo biti konstruktivna oporba. Odmah danas želim vas pitati. Zbog brojnih poziva građana koji su me zvali, pitam, za kvalitetu života bitna je sloboda. MOlim vas da osporite izjave vaših članova koji najavljuju registar izdajnika, i koji smatraju da je antifašizam floskula. Dobili ste dvije ružne crne mrlje za koje ste siguran sam prisiljeni ne dati veto na njih”, rekao je Jovanović.

10:37 Bernardić pita Oreškovića tko će se naći u registru izdajnika.

10:30 “Od danas ste vi odgovorni za vaše ljude. Kako ćete hrvatskim građanima objasniti predlaganje Hasabengovića zua ministra kulture? Što bi rekao vaš poslodavac , izraelska židovska tvrka da mu predlažete takvog čovjeka? Zar niste mogli odoljeti simbolici ove piramide, prekinuta je piramdia, ima oko, ima simbol masona. Zagovarate li vi neki novi svjetski poredak? Ja vas pitam koje su vrijednosti koje ćete vi zastupati? U jednom dijelu vaše vlade ćemo imati najcrnju ideologiju”, pitala je Ingrid Antičević Marinović

10:29 “Čestitam vam na mandatu. Želim vam uspjeh u ostvarenju ekonomskih ciljeva jer će to biti uspjeh svih građana. Imam pitanje, dolazite iz Kanade, čitajući smjernice, u sklopu Ministarstva obrane, koje se na temelju Ustava brine o radu Oružanih snaga našao samodredbu, uspostava sigurnijeg okružja, borba protiv kriminalnih pojava, suzbijanja svih oblika kažnjivog ponašanja. Kao što svi znamo ovo su djelatnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Da li možemo očekivati uspostaviti novu policiju unutar Ministarstva obrane ili će red na ulicama provoditi vojska?”, pitao je Grbin Oreškovića.

10:29 Kolinda je napustila sjednicu.

10:27 Predstavlja članove svoje Vlade. “Ovo su ljudi za koje sam uvjeren da će dobro upravljati Hrvatskom. Molim vas da nam ukažete povjerenje”.

10:26 “Moramo pružiti bolji život nama i našoj djeci. Ako ne sada, onda kada? Ak one mi, onda tko”

10:22 Najavio je i porez na imovinu koja nije u funkciji kako bi porastao BDP.  To je predviđeno za 2016-2017. Također, najavio je da će u 2017. podignuti rejting.

10:13 “Spremni smo učiti nešto novo, to će biti dobro za Hrvatsku. Fokusirat ćemo se na gospodarski rast, kvalitetu života te konkurentnost”. najavio je i smanjenje parafiskalnih nameta. “MOramo se nametnuti u energetskom segmentu. Smanjiti ćemo nezaposlenost, povećati BDP i unaprijediti zdravstveni sustav.”, najavio je.

10:07 Tihomir Orešković počeo je s predstavljanjem Vlade. “Ja sam spreman prihvatiti te izazove. Ne samo ja, nego mi svi.” “Mi smo jedna mlada demokracija. Ponosni na sve štp smo postigli. Nekada smo kritični, ali mala kritika nije loša, temeljne vrijednosti su obitelj, prijateljstvo i međuljudski odnosi. To je naš DNK, to su Hrvati”

9:58 Tuđman se javio i rekao da sustav glasanja ne funckionira. “Ja sam glasao ZA, a pokazala se bijela točka.”

9:53 Većinom glasova i Ivan Tepeš te Robert Podolnjak izabrani su za potpredsjednike Sabora.

9:50 Počelo je glasanje za potpredsjednike Sabora. Od 142 zastupnika 137 je glasalo ZA, 3 suzdržana, dva su bila protiv. Ante Sanader izglasan je za potpredsjednika Sabora.

9:45 Reiner je zamolio zastupnika koji se javio za riječ da se predstavi. “Miro Bulj, smatramo da o zakonu moramo danas jer nema smisla da netko tko je sjedio u Saboru dva sata dobiva plaću godinu dana.”

9:44 “Po meni nije korektno da se dnevni red dobiva tek sada na klupe, posebno ne dopuna, jednako tako. Smatram da prijedlog ovog zakona treba ostaviti za narednu sjednicu”, rekao je Petrina.

9:42 Reiner je predložio novi prijedlog, no SDP-ovci se protive.

9:40 Počela je sjednica Sabora.

9.25 sati – Prije sjednice Sabora, HDZ-ovi saborski zastupnici održali su sastanak sa predstavnicima nacionalnih manjina zbog čega nisu stigli na potpisivanje sporazuma s Mostom.

9.20 sati – Odgođeno je potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta, potpisat će ga u pauzi sjednice Sabora.

9.00 sati – Platforma 112 prosvjeduje ispred Sabora zbog imenovanja novih ministara.

8.15 sati – Uoči današnje sjednice Sabora, Most je sinoć poslao priopćenje da će se u 9 sati potpisati ”sporazum o suradnji” između Mosta i Domoljubne koalicije

Komentiraj

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.