Nakon što je Nacional pisao kako je Todorić u bilancu upisao skrivani sumnjivi trošak od 2,2 milijarde kuna, Izvanredna uprava Agrokora u četvrtak od 15 sati javno na konferenciji za medije prezentira najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Nacional

15:03 Počela je objava revidiranih financijskih izvješća za ključne kompanije koncerna, a iznosi ih izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Naglasio je da će prezentirati samo pojedinih kompanija sastavnica koncerna. Neće prezentirati konsolidirane podatke i da neće još uvijek prezentirati podatke za sam Agrokor d.d.

“Prije svega bih se htio zahvaliti svim ljudima koji su radili na izradi ovog izvješća, zaista nije bilo lako”, rekao je Ramljak na početku.

“Vi znate da je Agrokor kao grupa kompleksan sustav koji bio razmješan raznim odnosima i sve ovo nije bilo lako raspetljati u kratkom roku. Međutim, došli smo do rezultata za koje vjerujemo da su to sada realni rezultati koji odražavaju realnu vrijednost kompanije.”

Uz Ramljaka je i Ines Lozić, članica uprave Konzuma i Vlado Bošnjak, prvi Ramljakov savjetnik za financije.

“Prezentirat će revidirana izvješća kompanija u maloprodaji, poljoprivredi i prehrani: Tisak, Konzum, Belje, Vukip i PiK te Jamnica ROTO, Ledo i PiK Vrbovec.

Ugovor s PwC-om je potpisan 2. svibnja 2017. Revizija koje je proveo PwC obuhvaćala je 27 društava.

“Neki od izvještaja sadrže značajne ispravke na izvještajima za 2015. i 2016. Da nije bilo ovog zakona financijski izvještaju bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanije, to jest trebao bi se otvoriti stečajni postupak.”, govori Ramljak. Otkrio je da su neke stvari u 2015. bile krivo knjižene i neke stavke nepravilno vrednovane.

Neto rezultat, gubitak u maloprodaju svih kompaniji u diviziji maloprdaja iznosi 2,247 milijarde kuna u 2016. od čega Konzum i Tisak čine preko 95 posto gubitak.

Grupa poljoprivreda gubitak od 327 miljuna kuna, od čega skoro 80 posto čini PIK Vinkovci, dok je u grupi prehrana ostvaren gubitak od 741 milijun kuna.

Kad se pogledaju brojke iz 2015. godine, Konzum dobit od 235 milijuna kuna, no stvarni gubitak je milijardu i 407 milijuna kuna.”

Ramljak je kazao da je takvo ponašanje vjerojatno išlo godinama, ali da to nije rezultat zbog čega je Agrokor došao u ovu situaciju.

“Konzum je imao gubitak iznad visine kapitala od 7,4 milijardi kuna – rekao je Ramljak i dodao da je u 2015. godini izvještavano da je Konzum imao pozitivan od 2,8 milijardi kuna, on je već tada imao više od 5 milijardi kuna gubitka iznad visine kapitala”, kazao je Ramljak.

“Ispravke vrijednosti imao je i Tisak. Neto 388 milijuna kuna u 2016. i njegov gubitak na kapitalu je 202 milijuna kuna.

Na kraju dolazimo do najbolje dijela kompanije, a to je divizija prehrane i to su najbolje kompanije, imaju dosta stabilno poslovanje i bez obzira na ispravke vrijednosti njihovo je poslovanje neupitno.

Ledo grupa je poslovala u 216. s 270 milijuna kuna, no ukupan kapital je 1,3 milijarde kuna. Morali smo napraviti neki ispravke, ali u odnosu na maloprodaju nisu toliko značajni. Da nije bilo tih ispravaka, većina ih dolazi od vrijednosnog usklađenja potraživanja unutar grupe.

Jamnica je poslovala, nakon ispravka, s gubitkom od 317 milijuna kuna u 2016. Kapital Jamnice je jako dobar, a većina minusa dolazi od otpisivanja prema Konzumu.

Kao što sam rekao, da nije bilo ovoga zakona revizor ne bi mogao ovo, bio bi “game over”, to jest – stečaj. Sada imamo dobru podlogu, dobru osnovu, dobre brojke, znamo osnovu. Prvih par mjeseci rezultati su jako dobri, u prvih devet mjesec Konzum pokazuje operativnu dobit i to nam daje nadu da ćemo do kraja godine imate sve kompanije u sustavu u dobrom poslovanju.”

13:50 Tema Agrokora je obilježila lokalne izbore, a mislim da se napravila velika drama oko izjave kolege Orepića, on je samo prenio što je Plenković rekao, kazao je Mostov Tomislav Panenić u razgovoru za N1 da dolazi ozbiljna odluka u kojoj će mjeri biti otpis, a financijski stručnjak Andrej Grubišić je upozorio da imamo još barem šest mjeseci za nagodbu, a onda još slijedi implementacija i tek šest mjeseci do godinu dana od implementacije ćemo vidjeti što dalje.

12:57 “Meni je priopćenje smiješno, ne znam koje sve račune je ministrica Dalić dala i na koji način je to Vlada utvrdila. Ja nisam previše pažnje davao optužbama Ivice Todorića o prijetnjama, mislio sam da su to sve dezinformacije, ali sad mi je cijela situacija sumnjiva. Ne znam zašto je Vlada reagirala na ovako smiješan način. Čak malo više vjerujem Todoriću iako mu većinu toga ne vjerujem. Više sam se fokusirao na istupe ministra Zdravka Marića, ne želi demantirati da je išao kod Todorića, bježi od novinara. Sad nakon priopćenja ne znam mogu li vjerovati ministrici Dalić”, kazao je Nikola Grmoja komentirajući priopćenje Vlade o tome da je utvrđeno kako nije bilo nikakvih prijetnji Dalić Todoriću.

Podsjetimo, tijekom vikenda Nacional je uspio rekonstruirati jedan značajan razlog privremene odgode revizorskog nalaza Price Waterhouse Coopersa. Među ostalim, to se dogodilo jer se još uvijek čekaju konačni rezultati rada financijskih forenzičara koji pokušavaju rekonstruirati kako je Todorić proizveo i godinama skrivao 2,2 milijarde kuna nepoznatih troškova u bilanci Agrokora.

Komentiraj