Toćno u podne počet će konstituirajuća sjednica osmog saziva Hrvatskoga sabora koju je sazvala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je u srijedu mandat za sastavljanje buduće vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nazavisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika.

Sabor se, prema Poslovniku, konstituira izborom svoga predsjednika.

13:15 Nakon konstituiranja 8. saziva Sabora, većinom glasova zastupnika, 147 za i dva suzdržana, izabrano je novo Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Predsjednik Sabora Željko Reiner proglasio je novi sastav MIP-a. “Za predsjednicu povjerenstva Margareta Mađerić, za potpredsjednicu Gordana Sobol, članovi povjerenstva zastupnici: Dražen Bošnjaković, Dario Hreba, Juro Martinović, Miroslav Šimić, Saša Đuić, Alen Prelec, Nada Turina Đurić. Čestitam predsjednici, potpredsjednici i članovima MIP-a na izboru”, rekao je novi šef Sabora

12.20 “Želio bih se zahvaliti svima koji su glasali, i onima koji nisu glasali za mene. Demokracija se treba temlejiti na kulturi i dijalogu”, započeo je Reiner svoje prvo obraćanje. “Želim se zahvaliti Josipu Leki na dosadašnjem vođenju Sabora. Znam da mu nije bilo lako. Poštovani, ne smijemo nikada zaboraviti, a posebno u ovo vrijeme kada smo dio EU, da je Hrvatski sabor čuvar vrijednosti i demokracije, i ključna institucija za očuvanje identiteta hrvatskog naroda.”

12:18 88 za, 1 protiv, 62 suzdržana, takav je bio rezultat glasanja. Za predsjednika Sabora izabran je Reiner

12:15 Karamarko čita njegovu biografiju, a zatim poziva sve zastupnike da podrže prijedlog Domoljubne koalicije i MOST.a,

12:14 Podnesen je jedan prijedlog za predsjednika Sabora – predložen je Željko Reiner.

12:00 Josip Leko otvorio je sjednicu.

11:55 Branimir Glavaš rekao je da će podržati Reinera. “Što je tu je, on je sada mandatar. U općem košmaru koji je bio posljednjih tjedana ništa me iznenađuje. Sada ćemo podržati gospodina Reinera, a razmislit ćemo što će biti kod izbora Vlade”, rekao je Glavaš.

11:53 “Ne preostaje nam ništa drugo nego da budemo optimisti”, poručio je Luka Bebić.

11:50 Ranko Ostojić je poručio kako neće napustiti politiku te da se nada da će rad Sabora biti bolji nego prije.

11:40 Budući premijer stigao u Sabor, rekao je da će izabrati najbolje ljude.

11:35 u Sabor su došli Klemm, Glogoški i njegova žena

11:30 “Mislim da će sve proći u redu i da će Željko Reiner biti izabran za predsjednika Sabora”, kazao je Vladimir Šeks.

Ivan Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida kazao je kako neće podržati Željka Reinera za predsjednika Sabora

11:30 Dok je Božo Petrov davao izjavu u Saboru, SDP-ovac Ivan Klarin koji je prolazio pokraj, rekao mu je “Lažeš Božo, lažeš”

11:25 U Sabor je opet došao i Tomislav Merčeš
11:20 SDP-ovci tvrde da je dio MOST-ovih zastupnika zvao Milanovića te da su se sastali u noćnim satima prije dogovora s HDZ-om.

11:00 Čelnik MOST-a Boža Petrov uoči današnje konstituirajuće sjednica Sabora kazao je kako očekuje da će Sabor biti konstituiran i da će sve proći korektno.

 

 

 

 

Komentiraj

FOTO:UŽIVO Reiner s 88 glasova izabran za predsjednika
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.