OD hrvatsko-srpsko do slovensko-austrijske granice, na tisuće izbjeglica čeka ulaz u drugu zemlju. Dosad je u Hrvatsku ušlo preko 222 tisuće izbjeglica, a jutros ih, kako javlja HRT na granici čeka oko 1500 da uđu u zemlju.

Njih oko 4 tisuće čeka na Šentilju na prijeđe u Austriju koja je tijekom noći zatvorila granicu. Očekuje se da će Austrijanci uskoro otvoriti granicu, no pustit će odmah samo tisuću izbjeglica. Ostali će morati pričekati.

Tijekom noći je u Sloveniju ušlo oko 6 tisuća izbjeglica. Od toga oko 4 tisuće ih je smješteno u prihvatilištima u Brežicama i Dobovi, javlja HRT.

Tijek događaja:

13:45 Grupa od oko 2.000 izbjeglica ide pješke iz mjesta Rigonce prema Brežicama, javlja N1. Austrija je propustila oko 6.000 ljudi.

13:40 Od početka migrantske krize, 16. rujna, u Hrvatsku  je ukupno ušlo 223.935 migranata i izbjeglica, a  u petak od ponoći do 9 sati  u Hrvatsku je ušlo 926 osoba, objavilo je Ministarstvo  unutarnjih poslova RH.

Tenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 667 migranata. I dalje se na hrvatskim istočnim granicama očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, navodi MUP RH.

10:54 Na prijelazu Berkasovo-Bapska noć je sa srbijanske strane granice provelo oko 5.000 izbjeglica, prve skupine od po pedesetak do 100 ljudi počele su već ulaziti u Hrvatsku nakon što je granica jutros ponovno otvorena, ali iz prihvatnog centra u Preševu na jugu Srbije stižu još stotine novih, javila je u petak ujutro Radio-televizija Srbije (RTS).

“Tijekom jutra granicu je prešlo više od 600 izbjeglica, ali autobusi iz Preševa i dalje stižu. Izbjeglice dočekuju predstavnici Crvenog križa, UNHCR-a, Liječnici bez granica i volonteri humanitarnih organizacija”, izvijestila je reporterka RTS iz Berkasova.

Prema jučerašnjim podacima iz Preševa, u ovom prihvatnom cntru na jugu Srbije do četvrtka popodne registrirano je oko 4.500 izbjeglica i većina ih je nastavila put prema granici s Hrvatskom, a u prihvatnom centru ostalo se odmoriti tek nekoliko desetaka ljudi.

10:40 Na graničnom prijelazu Šentilj propušteno je oko pet tisuća izbjeglica.

10:30 Austrija je danas nakon osam sati propustila oko tisuću izbjeglica koje su čekale na graničnom prijelazu Šentilj. Tamo se još uvijek nalazi nekoliko tisuća izbjeglica i situacija je vrlo napeta.

9:10 U Sloveniji se trenutačno prema podacima slovenske policije nalazi nešto više od 14.000 izbjeglica i migranata, od čega ih je 5960 registrirano, dok su ostali u predviđenom postupku registracije, a predsjednik Borut Pahor pozvao je sugrađane da se prema njima odnose humano “jer oni nisu neprijatelji”. Radi se o podacima od 6 sati ujutro, a slovenska policija navela je na svom portalu i prihvatne centre gdje su migranti koji su već prošli postupak smješteni.

8:10 Kamp u Opatovcu je trenutno prazan, u pet ujutro svi koji su bili u kampu su autobusima krenuli prema slovenskim granicama. Uskoro se očekuje dolazak novih izbjeglica.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.