11:17 – U svojem kratkom govoru, Marine Le Pen također je pozvala Tsiprasa da izađe iz ‘čeličnih ralja’ eura. Iako su Farage i Le Pen u svojim govorima ohrabrivali Tsiprasa, čini se kao da mu njihova podrška ne odgovara, kao ni njihovi pozivi za izlaskom iz eurozone.

11:10 Europskom parlamentu obratio se britanski zastupnik UKIP-a Nigel Farage.

– Europski projekt počinje umirati. Moramo shvatiti zašto EU ne radi. Cijeli se Mediteran zatekao u pogrešnoj valuti.

– Zemlje Europe su različite, a ako ih pokušate spojiti bez da prvo zatražite pristanak njihovih naroda, to neće funkcionirati. Kontinent je sada podijeljen na sjever i jug. Postoji novi Berluinski zid, i zove se Euro.

– Gospodine Tsipras, vaša država nikad nije smjela prihvatiti Euro, ali su vas prisilili. Kada su pokrivali dugove, nisu pokrivali dugove naroda, već dugove banaka.

– Ako imate hrabrosti, trebate izvesti grčki narod iz eurozodne s visoko podignutom glavom. Da, bit će teško prvih par mjeseci, ali s devalviranom valutom i prijateljima diljem svijeta, oporavit ćete se, zaključio je Farage.

10:55 – Rekli ste da su Grci uložili značajne napore, i to je istina. Ali oni koji nisu uložili značajne napore su grčka politička kasta. Predložite neko rješenje, rekao je vođa europskih liberala Guy Verhofstadt.

– Imam dojam da već pet godina hodamo u snu prema grčkom izlasku iz eurozone. A u zadnje vrijeme imam dojam da trčimo prema grčkom izlasku iz eurozone.

– Na kraju nećete vi platiti cijenu, nećemo mi platiti cijenu, platit će ju grčki narod, rekao je Verhofstadt.

– Morate zaustaviti klijentelistički sustav. Morate postaviti zakone u tu svrhu, a ne ga koristiti. Prošli tjedan postavljeno je trinaest direktora, od toga 12 iz Syrize, a samo jedan koji ne zna što je. Ulazite u zamku PASOK-a, postajete dio problema.

Tsiprasu je po prvi put nakon njegovog govora postalo vidljivo neugodno.

10: 46 Istaknuo je kako su on i njegov, sad već bivši, ministar Janis Varoufakis vrijeđali europske dužnosnike, optuživali ih za zastrašivanje i nazivali teroristima, no da se Tsipras ni za što od toga danas nije ispričao.

– Plješću vam zastupnici UKIP-a, plješću vam zastupnici Marine Le Pen, čestitao vam je i Castro. Gospodine Tsipras, ekstremisti Europe vam aplaudiraju. Okružili ste se s pogrešnim prijateljima, izjavio je Weber, uz glasno negodovanje prozvanih zastupnika.

10:38 “Cipras predstavlja vladu koja je puno toga rekla zadnjih tjedana. Vaš ministar obrane prijeti puštanjem imigranata u Europsku uniju, rečeno nam je da smo teroristi! Čovjek bi očekivao da će se jedan premijer ispričati za takve izjave, ali ne, on je samo šutke prešao preko njih”, kazao je šef Europske pučke stranke Manfred Weber.

10:31 Dolazimo pred vas s jakim mandatom dobivenim od grčkog naroda, nećemo se sukobiti s Europom, želimo skupa rješavati probleme. Želimo riješiti probleme koji su nas i eurozonu ugrozili. Europa se nalazi na kritičnom raskrižju. Tražimo trajno rješenje za dugovnu krizu, ovo nije grčki, ovo je europski problem, i zahtijeva europsko rješenje. Povijest je povijest sukoba koji vode ka kompromisima. Moramo ostati ujedinjeni. Grčka radi na detaljnim prijedlozima koje će predstaviti eurozoni”, zaključio je svoj govor Cipras.

10:23 “Grčka je na rubu bankrota jer su godinama naše vlade bile klijentelističke vlade, jačale su korupciju i stvorile spregu između političke i ekonomske moći, utaja poreza je poprimila zabrinjavajuće razmjere”.

10:15 “U zadnjih pet godina Grčka je pretvorena u laboratorij za politiku štednje i rezova. To se pokazalo kao krivo i neuspješno. Grčki javni dug mora postati održiv”.

Aleksis Cipras oko 10 sati započeo je govor u Europskom parlamentu u kojem je između ostalog rekao: Politika rezova je zarobila našu ekonomiju u začarani krug recesije. To nije bilo okretanje leđa Europi, to je bio povratak temeljnim europskim vrijednostima, rekao je Cipras.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.