Grčki premijer Aleksis Cipras raspisat će prijevremene izbore za 20. rujna, javljaju grčki mediji. Cipras je suočen sa pobunom unutar svoje stranke Syrize zbog novog sporazuma o spašavanju Grčke koji je dogovoren s međunarodnim vjerovnicima.

Grčka je u četvrtak dobila prvu tranšu od 13 milijarde eura, što će zemlji omogućiti da vrati dug Europskoj središnoj banci i izbjegne neizvršenje obveza.Mjere štednje potrebne za ovaj sporazum naljutile su mnoge u Syrizi.

Cipras je morao pristati na daljnje bolne rezove u državnom sektoru, uključujući dalekosežne reforme mirovinskog sustava u zamjenu za sporazum o spašavanju i ostanak Grčke u eurozoni. Cjelokupni paket spašavanja vrijedan je oko 86 milijarde eura rijekom tri godine.

Cipras je najavio televizijsko obraćanje kasnije u četvrtak. Mediji navode kako će grčki premijer najvjerojatnije podnijeti ostavku predsjedniku kako bi očistio put za izbore. Pobuna u Syrizi značila je kako je Cipras, koji je za premijera izabran u siječnju ove godine, izgubio parlamentarnu većinu.

Komentiraj