Uzbekistan je u srijedu obećao da će “na svaki način” surađivati u istrazi o napadu kamionetom u New Yorku u kojemu je osmero poginulih i o čijem počinitelju mediji pišu da je podrijetlom iz te srednjoazijske zemlje.

“Uzbekistan je spreman uložiti sve napore i sredstva kako bi pomogao u istrazi o tom terorističkom činu”, rekao je uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijojev, a prenosi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

“Tragedija koja se dogodila ponovo potvrđuje da je nužno ujediniti napore čitave međunarodne zajednice u borbi s tim izazovom našeg doba”, dodao je Mirzijojev, izrazivši sućut američkom predsjedniku i obitelji žrtava.

Neki američki mediji pišu da je vozač kamioneta koji je u utorak gazio bicikliste i prolaznike na Manhattanu, usmrtivši 8 i ozlijedivši 11 ljudi, bio Uzbek koji je u Sjedinjene Države došao 2010.

Više stotina državljana Uzbekistana, bivše sovjetske republike u kojoj su muslimani u većini, bori se u džihadističkoj skupini u Iraku i u Siriji, pokazuju procjene ruske sigurnosne službe.

Komentiraj

FOTO:EPA/JUSTIN LANE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.