Broj zaposlenih u Sjedinjenim Državama u rujnu je smanjen prvi put u sedam godina jer su zbog uragana Harvey i Irme brojni radnici privremeno ostali bez posla a novo je zapošljavanje odgođeno, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

 

U rujnu je broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu neto smanjen za 33 tisuće, nakon revidiranih 169 tisuća neto otvorenih radnih mjesta u kolovozu, objavilo je američko ministarstvo rada.

Pad zaposlenosti iznenadio je ekonomiste koji su u prosjeku očekivali rast broja zaposlenih za 90 tisuća, nakon 156 tisuća neto otvorenih radnih mjesta u prethodnom mjesecu, koliko je bila pokazivala prva procjena ministarstva.

Neto broj otvorenih radnih mjesta smanjen je prvi puta od rujna 2010. godine a ponajprije je povezan s razornim uraganima Harveyom i Irmom, koji su snažno pogodili Teksas i Floridu krajem kolovoza i početkom rujna, što je smanjilo “procjenu ukupnog broja zaposlenih u rujnu”, kako tumače u ministarstvu.

Pritom je najviše radnih mjesta neto izgubljeno u segmentu ugostiteljstva i smještaja te aktivnosti vezanih uz slobodno vrijeme,  111 tisuća, najviše otkad su se počele voditi te statistike u 1939. godini.

Pogođeni su i sektori maloprodaje i proizvodnje, s 2.900 odnosno tisuću radnika manje na platnim spiskovima, a pridružio im se i građevinski sektor, s osam tisuća manje zaposlenih.

Unatoč neočekivanom padu broja zaposlenih, stopa nezaposlenosti u rujnu je pala na 4,2 posto, sa 4,4 posto u kolovozu. Ekonomisti u rujnu nisu očekivali promjene njezine vrijednosti.

Komentiraj