Bosna i Hercegovina ima mogućnost smjestiti do 5.000 osoba koje se kreću u izbjegličkom i migrantskome valu nakon čega će zatvoriti granicu po uzoru na susjede, rekao je u petak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dodajući da je BiH spremna biti tranzitna zemlja u slučaju da se zajamči propuštanje izbjeglica dalje u Europsku uniju.

“Ako se sve granice zatvore onda je izgledno da izbjeglice dođu u Bosnu i Hercegovinu, ali bez mogućnosti daljnjeg izlaska. Stoga poručujem da ćemo uvažavajući ljudska prava, morati i uvažavati činjenicu da možemo prihvatiti samo onoliko ljudi za koliko imamo kapaciteta. Naši trenutni kapaciteti su spremni za primanje oko 5.000 ljudi, uključujući smještaj, ishranu i medicinsku pomoć”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare.

Pritom je pojasnio kako BiH raspolaže s Centrom za azil u Sarajevu, izbjegličkim centrom u Salakovcu kod Mostara i napuštenim vojarnama u koje bi se moglo smjestiti oko 5.000 ljudi.

Pojasnio je da zasad nema niti jednog migranta ili izbjeglice koji bi se pojavio na granici BiH.

Ministar Mektić je dodao da BiH neće dopustiti nekontroliran priljev izbjeglica iznad svojih smještajnih kapaciteta osim u slučaju da se osiguraju koridori za njihov odlazak u zemlje Europske unije.

“Spremni smo u potpunosti prihvatiti svaku vrstu tranzita bez obzira na broj i pružiti tim ljudima svaku vrstu pomoći, ali pod uvjetom da postoji koridor prema zapadnoj Europi”, rekao je ministar Mektić.

Državni ministar sigurnosti BiH najavio je i kako vlasti očekuju potporu međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem izbjeglica.

Nakon što je Hrvatska zatvorila granicu sa Srbijom, vlasti BiH izrazile su bojazan da bi se izbjeglice mogle uputiti prema njihovoj zemlji.

Komentiraj

FOTO:fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.