Njemačka vlada u ponedjeljak je najavila kako će ispitati zahtjev turske vlade za pokretanjem kaznenog postupka protiv njemačkog satiričara Jana Boehmermanna, koji je u jednoj emisiji javnog tv servisa ZDF recitirao pjesmu uvredljiva sadržaja na račun turskog predsjednika Redzepa Tayyipa Erdogana.

Predstavnik vlade istodobno je ukazao na slobodu umjetnosti i tiska koju jamči njemački ustav.

“O vrijednostima koje su definirane ustavom se ne raspravlja”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

On je najavio kako će njemačka vlada već danas početi s razmatranjem tzv. usmene note koju je vlada Turske uputila njemačkom ministarstvu vanjskih poslova i u kojoj se traži pokretanje kaznenog postupka protiv satiričara Jana Boehmermanna.

“Razgovori o ovom zahtjevu počinju danas i trajat će nekoliko dana”, rekao je Seibert, koji je naglasio kako se vlada želi konzultirati s pravnim stručnjacima.

Pokretanje kaznenog postupka protiv Boehmermanna je u razmatranje uzelo i državno odvjetništvo u Mainzu, gdje je i sjedište javnog servisa ZDF. Osnova za ispitivanje eventualnog pokretanja postupka je članak 103 njemačkog kaznenog zakona koji predviđa zatvorske kazne i do tri godine u slučaju vrijeđanja predsjednika neke strane države.

Jan Boehmermann je u svojoj satiričnoj emisiji “Neo Magazin Royale” turskog predsjednika Erdogana doveo, između ostalog, i u direktnu vezu sa sodomijom.

Prije toga je turska vlada oštro reagirala i na jedan satirični prilog javnog servisa NDR u kojem se kritizira Erdoganov pritisak na tisak.

Medijski stručnjaci smatraju kako je Boehmermann svjesno provocirao pjesmom neuobičajeno oštrog sadržaja kako bi pobudio medijsku pozornost.

Za razliku od ranije objavljenog satiričnog priloga na  NDR-u, u kojemu se kritizira Erdoganova autoritarna politika, Boehmermannov prilog je, u razgovoru s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, kritizirala i njemačka kancelarka Angela Merkel nazivajući ga “svjesno uvredljivim”.

Javni servis ZDF u međuvremenu je sporni prilog izbrisao sa svog servera.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.