Sjedinjene Države pozvale su u srijedu Sjevernu Koreju da pomiluje američkog studenta koji je osuđen na 15 godina prisilnog rada jer je pokušao ukrasti propagandni plakat iz svog hotela u Pjongjangu.

Otto Frederick Warmbier, 21-godišnji student Sveučilišta Virginia uhićen je 2. veljače “dok je izvodio neprijateljski akt protiv Demokratske Narodne Republike Koreje”, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

“Presuda je pretjerano stroga za akciju koju je Warmbier navodno počinio”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner na briefingu za novinare.

Toner je pozvao Amerikance neka ne putuju u Sjevernu Koreju jer se čini da se sjevernokorejska vlada koristi američkim državljanima kao “pijunima za svoje političke ciljeve”.

Warmbier je jedan od tri američka državljana uhićena u Sjevernoj Koreji.

Osuđeni student je pred kamerama plakao, molio oprost za svoj “zločin”, koji je udruga za ljudska prava Human Rights Watch nazvala sitnim školskim prestupom i  ocijenila da je izrečena presuda “uvredljiva i šokantna”.

Vijest o presudi objavljena je u trenutku rastućih napetosti na Korejskom poluotoku pošto je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u utorak objavio da će uskoro izvesti test nuklearne bojne glave i lansiranje balističke rakete.

Sjeverna Koreja požalila se ovih dana na vojne vježbe američke i južnokorejske vojske koje su u tijeku ocijenivši da je riječ o generalnoj probi za invaziju.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ožujku je nametnulo do sada najoštrije sankcije Sjevernoj Koreji, u odgovoru na njen nuklearni test izveden u siječnju te lansiranje dalekometne rakete u veljači.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.