Francuski predsjednik Francois Hollande razgovarao je s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem o “uvjetima provedbe” dogovora o iranskom nuklearnom programu, priopćeno je u četvrtak iz ureda francuskog predsjednika.

“Izrazili su zadovoljstvo dogovorom iz Beča postignutim 14. srpnja” i “dogovorili se o jačanju bilateralne suradnje u tim novim okolnostima”, dodaje ured u priopćenju. Predsjednik Hollande je “izrazio želju da Iran pozitivno pridonese rješavanju kriza na Bliskom istoku”.

 

  • Kako navodi Elizejska palača, posjet francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa Iranu 29. srpnja dio je tih napora za jačanje suradnje dviju zemalja.

 

U ponedjeljak je njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel kao prvi od zapadnih čelnika posjetio Teheran nakon postizanja dogovora.

Svoj dolazak najavljuju i drugi visoki europski dužnosnici, a ukidanje sankcija koje se očekuje početkom 2016. treba ponovo privući strana ulaganja u Iran, zemlju s gotovo 80 milijuna stanovnika i s bogatim zalihama nafte i plina.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.