Hillary Clinton, kandidatkinja demokrata za predsjednicu SAD-a, u četvrtak je prihvaćajući nominaciju u svom govoru optužila republikanskog kandidata Donalda Trumpa da želi podijeliti Amerikance ali i odijeliti SAD od svijeta.

“On nas želi razdvojiti, od svijeta i međusobno”, rekla je Clinton podsjetivši da je moto Sjedinjenih Država: “Iz mnogih – jedno” i poručila da Trump “želi da se bojimo budućnosti i jedan drugoga”.

Najavivši da će SAD pod njezinim vodstvom znati odgovoriti na izazove Clinton je rekla da SAD “neće graditi zid” ili “zabranjivati vjere”.

“Umjesto toga izgradit ćemo gospodarstvo u kojemu svatko tko želi dobar posao s plaćom može do njega doći. I izgradit ćemo put do državljanstva za milijune useljenika koji već doprinose našem gospodarstvu. Nećemo zabranjivati religiju. U borbi protiv terorizma radit ćemo sa svim Amerikancima i našim saveznicima”, rekla je Clinton u govoru.

“Ne dozvolite da vam itko govori da je naša zemlja slaba”, a ponjaviše “ne vjerujete bilo kome tko kaže: Ja to sam mogu riješiti”, nastavila Clinton podsjetivši da su to bile Trumpove autokratske riječi u na konvenciji republikanaca u Clevelandu.

Trump zaboravlja vojnike na bojišnicima, policajce, vatrogasce, liječnike i sestre, učitelje i poduzetnike, “on zaboravlja na svakoga od nas”, rekla je Clinton i istaknula da “Amerikanci ne govore: Ja to mogu sam srediti”.

“Mi kažemo: Mi ćemo to riješiti zajedno”, rekla je Clinton i dodala da su utemeljili SAD-a poveli revoluciju i napisali ustav kako “Amerika nikada ne bi bila nacija u kojoj jedna osoba ima svu vlast”.

Donald Trump je na republikanskoj konvenciji  govorio 70 minuta i nije ponudio niti jedno rješenje, rekla je Clinton.

“No Trump je poslovni čovjek. Mora nešto znati o gospodarstvu. Pa pogledjamo bolje. U Atlantic Cityju, 60 milja odavde, naći ćete izvođače radova i mala poduzeća koja su izgubila sve jer Donald Trump nije htio platiti svoje račune. Ljude koji su odradili posao i trebali su novac a nisu ga dobili, ne zato što ih nije mogao platiti nego zato što ih nije želio platiti”, rekla je Clinton.

“Promidžbeni argument koji koristi da bi bio vaš predsjednik: Vjerujte mu i ostvarit ćete veliki dobitak? To je isti argument koji je davao tim malim poduzećima. Onda je otišao i ostavio radnike s praznim rukama”, nastavila je Clinton.

“Također puno je govorio o tome da će staviti Ameriku na prvo mjesto. Objasnite mi, molim, koji je dio slogana ‘Prvo Amerika’ Trumpa naveo da kravate proizvodi u Kini, a ne u Koloradu, Trumpova odijela u Meksiku a ne u Michiganu, Trumpov namještaj u Turskoj, a ne u Ohioju. Trumpove okvire za slike u Indiji, a ne u Wisconsinu”, upitala je Clinton i zaključila: “Donald Trump kaže da želi Ameriku ponovno učiniti velikom. Pa, mogao bi početi tako da ponovno pokrene svoju proizvodnju u Americi”.

Hillary Clinton osvrnula se i na njegov karakter poručivši da se osobi koja na najmanju provokaciju izgubi kontrolu ne može  povjeriti nuklearno oružje.  “Čovjek kojega možete izazvati tweetom nije čovjek kojemu možete povjeriti nuklearno oružje”.

Komentiraj