Hillary Clinton, kandidatkinja demokrata za predsjednicu SAD-a, u četvrtak je prihvaćajući nominaciju u svom govoru optužila republikanskog kandidata Donalda Trumpa da želi podijeliti Amerikance ali i odijeliti SAD od svijeta.

“On nas želi razdvojiti, od svijeta i međusobno”, rekla je Clinton podsjetivši da je moto Sjedinjenih Država: “Iz mnogih – jedno” i poručila da Trump “želi da se bojimo budućnosti i jedan drugoga”.

Najavivši da će SAD pod njezinim vodstvom znati odgovoriti na izazove Clinton je rekla da SAD “neće graditi zid” ili “zabranjivati vjere”.

“Umjesto toga izgradit ćemo gospodarstvo u kojemu svatko tko želi dobar posao s plaćom može do njega doći. I izgradit ćemo put do državljanstva za milijune useljenika koji već doprinose našem gospodarstvu. Nećemo zabranjivati religiju. U borbi protiv terorizma radit ćemo sa svim Amerikancima i našim saveznicima”, rekla je Clinton u govoru.

“Ne dozvolite da vam itko govori da je naša zemlja slaba”, a ponjaviše “ne vjerujete bilo kome tko kaže: Ja to sam mogu riješiti”, nastavila Clinton podsjetivši da su to bile Trumpove autokratske riječi u na konvenciji republikanaca u Clevelandu.

Trump zaboravlja vojnike na bojišnicima, policajce, vatrogasce, liječnike i sestre, učitelje i poduzetnike, “on zaboravlja na svakoga od nas”, rekla je Clinton i istaknula da “Amerikanci ne govore: Ja to mogu sam srediti”.

“Mi kažemo: Mi ćemo to riješiti zajedno”, rekla je Clinton i dodala da su utemeljili SAD-a poveli revoluciju i napisali ustav kako “Amerika nikada ne bi bila nacija u kojoj jedna osoba ima svu vlast”.

Donald Trump je na republikanskoj konvenciji  govorio 70 minuta i nije ponudio niti jedno rješenje, rekla je Clinton.

“No Trump je poslovni čovjek. Mora nešto znati o gospodarstvu. Pa pogledjamo bolje. U Atlantic Cityju, 60 milja odavde, naći ćete izvođače radova i mala poduzeća koja su izgubila sve jer Donald Trump nije htio platiti svoje račune. Ljude koji su odradili posao i trebali su novac a nisu ga dobili, ne zato što ih nije mogao platiti nego zato što ih nije želio platiti”, rekla je Clinton.

“Promidžbeni argument koji koristi da bi bio vaš predsjednik: Vjerujte mu i ostvarit ćete veliki dobitak? To je isti argument koji je davao tim malim poduzećima. Onda je otišao i ostavio radnike s praznim rukama”, nastavila je Clinton.

“Također puno je govorio o tome da će staviti Ameriku na prvo mjesto. Objasnite mi, molim, koji je dio slogana ‘Prvo Amerika’ Trumpa naveo da kravate proizvodi u Kini, a ne u Koloradu, Trumpova odijela u Meksiku a ne u Michiganu, Trumpov namještaj u Turskoj, a ne u Ohioju. Trumpove okvire za slike u Indiji, a ne u Wisconsinu”, upitala je Clinton i zaključila: “Donald Trump kaže da želi Ameriku ponovno učiniti velikom. Pa, mogao bi početi tako da ponovno pokrene svoju proizvodnju u Americi”.

Hillary Clinton osvrnula se i na njegov karakter poručivši da se osobi koja na najmanju provokaciju izgubi kontrolu ne može  povjeriti nuklearno oružje.  “Čovjek kojega možete izazvati tweetom nije čovjek kojemu možete povjeriti nuklearno oružje”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.