Više od trideset osoba uhićeno je u četvrtak na području Bosne i Hrecegovine tijekom zajedničke akcije carine i policije BiH usmjerene protiv mreže krijumčara duhanom i cigaretama, potvrđeno je tijekom dana iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), koja koordinira cijelu operaciju.

Akcija je provedena protiv pripadnika mreže za koju se sumnja kako je krijumčarenjem duhana i duhanskih proizvoda oštetila državni proračun za najmanje deset milijuna konvertibilnih maraka (pet milijuna eura).

Policija je tragajući za osumnjičenima tijekom dana provela racije na trideset lokacija diljem BiH, uključujući Orašje, Šamac, Bosanski Brod, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banju Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg i Posušje.

U biti je riječ o dvije odvojene policijske operacije, jedne pod nazivom  “List 2”, tijekom koje je privedena 21 osoba, te druge, pod kodnim nazivom “Box”, u kojoj je uhićeno 15 osoba.

Pritom je oduzeto 10 tona duhana u listu i rezanog duhana, kao i sedam strojeva za rezanje duhana.

Svi uhićeni su pod sumnjom da su kao odgovorne osobe u tvrtkama u BiH omogućavali velikom broju kupaca-preprodavača duhana da neovlašteno i protivno zakonu nezakonito trguju duhanom u listu i rezanim duhanom u BiH.

Time su izbjegavali plaćanje trošarina na duhan, koje su u BiH propisane u visini od 85 konvertibilnih maraka (43,4 eura) po kilogramu, kao i PDV-a na taj iznos.

Procjena UNO je kako su samo od veljače do kolovoza 2016. godine na taj način pripadnici organizirane kriminalne skupine trgovali s oko 100 tona duhana oštetivši proračun za najmanje pet milijuna eura.

Komentiraj

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.