Ustavni sud Republike Hrvatske u utorak je imenovao Etičko povjerenstvo, nadstranačko tijelo koje će ocjenjivati ponašanje izbornih sudionika, Povjerenstvom po položaju predsjeda predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Profesori iz Zagreba Nikola Mijatović i Stanko Bruno Uršić te profesor Zvonimir Lauc s osječkoga Pravnog fakulteta imenovani su u Povjerenstvo na prijedlog saborske većine.

Oporbene političke stranke zastupljene u Saboru predložile su profesore sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti Tvrtka Jakovinu i Gorana Čulara te Anu Gruden.

Etičko je povjerenstvo, kako propisuje zakon, nadstranačko tijelo općepriznatoga javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima. Ocjenjuje ponašanje sudionika izbora za izborne promidžbe i samih izbora i provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.