Deset istočnoazijskih država okupljenih u ASEAN-u nisu se uspjele dogovoriti oko zajedničke izjave o ovotjednoj presudi protiv kineskih pretenzija u Južnokineskom moru, prenose mediji u četvrtak.

To ukazuje da se članice nisu uspjele okupiti oko tvrdnje Filipina, koju je u utorak podupro međunarodni sud da Kina nema pravo na ekskluzivnu kontrolu nad gotovo cijelim Južnokineskim morem.

“Odlučili smo da nećemo izdati zajedničku izjavu”, rekao je neimenovani izvor iz ASEAN-a za japansku agenciju Kyodo News.

Laos, koji trenutno predsjeda asocijacijom, izvijestio je ostale članice da neće biti zajedničke izjave “jer se nije mogao postići konsenzus”.

Stalni međunarodni arbitražni sud u Den Haagu je po tužbi Filipina presudio kako nema dokaza da je Kina, koja svojata gotovo cijelo Južnokinesko more s grebenima i otocima koje i drugi smatraju svojima, kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tim vodama i bogatstvima jer su ondje velike zalihe ugljikovodika.

Kina, koja je bojkotirala rasprave na arbitražnom sudu, nazvala je presudu “farsom”, “ništavnom i nevažećom”.

ASEAN je podijeljen oko toga kako se postaviti prema kineskim pretenzijama koje se preklapaju s pretenzijama članica ASEAN-a Vijetnama, Malezije, Filipina i Bruneja.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.