Raketa Sojuz s prvim britanskim astronautom koji će odraditi misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), Timothyjem Peakeom, u utorak je uspješno lansirana iz Kazahstana prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), prenose agencije.

Bivši vojni pilot Timothy Peake (43) astronaut Europske svemirske agencije (ESA) prvi je Britanac koji će odslužiti misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Današnje putovanje Sojuza od svemirskog centra Bajkonura do orbite trajalo je devet minuta. Dužnosnici su izvijestili da svi sustavi svemirskog broda funkcioniraju kako je predviđeno.

Nova posada, koju uz Peakea čine ruski astronaut Jurij Malenčenko i američki astronaut Tim Kopra obavit će testiranja povezana s budućim putovanjem čovjeka u svemir, od povratka na Mjesec do leta na Mars i dalje.

EPA/SHAMIL ZHUMATOV
EPA/SHAMIL ZHUMATOV

Peake se za misiju pripremao tri godine, a kao bivši vojni pilot bio je specijaliziran za helikoptere Apache. Sudjelovao je u brojnim vojnim misijama i ima više od 3000 sati letenja. Prije njega od Britanaca je u svemiru na svemirskoj postaji Mir 1991. godine bila Helen Sharman.

Astronauti će u svemiru provesti šest mjeseci. Jučer je na konferenciji za novinare Peake kazao kako se nada da će ekipe na Zemlji uspjeti učitati novi film iz serijala “Ratova zvijezda” – “Buđenje sile”, kako bi ga pogledao na ISS-u.

Komentiraj