Potpora javnosti japanskom premijeru Shinzou Abeu snažno je porasla nakon što je izrazio “najdublje žaljenje” zbog stradanja koja je Japan izazvao tijekom Drugog svjetskog rata u govoru kojim je obilježena 70. godišnjica japanskog poraza.

 

  • Prema istraživanju njegov govor 44,2 posto Japanaca pozdravilo je dok mu se protivi 37 posto.

 

Abe je u petak kazao kako podržava ranije službene japanske isprike za rat no konzervativni je političar poručio da se buduće generacije ne bi trebale više ispričavati za pogreške iz prošlosti.

Prema istraživanju javnoga mnjenja koje je u subotu provela novinska agencija Kyodo potpora njegovoj vladi porasla je na 43,2 posto s 37,7 posto.

Protivljenje njegovoj vladi palo je 5,2 posto na 46,4 posto no i dalje je veće od potpore koju uživa Abeova vlada.

Prema istraživanju njegov govor 44,2 posto Japanaca pozdravilo je dok mu se protivi 37 posto.

Abeova popularnost snažno je počela padati u lipnju kad su ustavni stručnjaci u parlamentu ocijenili da njegov prijedlog zakona kojima se okončava zabrana vojnog angažmana van zemlje krši japanski ustav.

Taj zakon koji je prošao u srpnju donji dom sada se razmatra u gornjem domu.

Komentiraj

FOTO:fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.