13:41 – Saborski zastupnici jednoglasnom su odlukom podržali prijedlog zaključka Vlade, kojim se nalaže Vladi da pokrene proces napuštanja arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

13:01 Glasanje je zakazano za 13:30.

12:58 Nakon rasprave, zastupnicima se obratila zamjenica predsjednika Vlade Vesna Pusić.

– Zahvaljujem svim klubovima i pojedincima koji su sudjelovali u zajedničkoj raspravi, reći ću samo nekoliko stvari zaključno.

– Našli smo se u ovoj situaciji nakon što je transkript telefonskih razgovora objavljen u srpskim medijima, pa nakon toga prenesen u hrvatskim. Ovo, kao što sam rekla, nije dobro ni sretno rješenje za Hrvatsku. Mi smo prihvatili rješenje granica kroz arbitražni sporazum, apsolutno vjerujući u proceduru koja će dovesti do rješenja trajne granice između Hrvatske i Slovenije.

– Prvu naznaku da nešto nije u redu sa kršenjem sporazuma imali smo u izjavama slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca o njegovim saznanjima iz pouzdanih izvora o ishodu, i na to smo reagirali pismom arbitražnom sudu i Europskoj komisiji. Ono što se dokazalo i na kraju pokazalo ovim objavljenim transkriptima a potom i audio snimkama, pokazalo se da je cijeli postupak kontaminiran, odnosno da nije problem samo u ponašanju slovenskog suca i slovenske zastupnice, nego da je problem u predmetu, u onom materijalu temeljem kojega bi arbitraža, kada bi se nastavila, trebala donijeti odluku. Jer je u taj predmet, putem slovenskog suca, ubačen materijal koji tamo ne bi trebao biti. Danas nitko ne može razlikovati što je tamo ubačeno legalno i legitimno, a što kroz djelovanje ovo dvoje ljudi, tako da je predmet, bez obzira kakvi su suci – mogu biti najbolji arbitri na svijetu – kontaminiran s dodacima koji tamo ne bi trebali biti.

– To je naš glavni razlog zašto smo kao Vlada stava da treba izaći iz arbitraže. Ne zato što je sporazum loš, nego zato jer je sporazum kršen. Hrvatskoj je u interesu da rješava svoja otvorena pitanja sa susjedima. Mi imamo u ovom trenutku privremeni režim granice s Crnom Gorom, s Bosnom i Hercegovinom. Sa Srbijom imamo protokol o određivanju granice, sa Slovenijom sporazum o razgraničenju kontinentalnog pojasa.

– Vlada je reagirala kako spada, u skladu s poštivanjem procedure, bez preskakanja ijednog koraka, bez nervoznog reagiranja ili padanja u nacionalističku vručicu. U dobroj vjeri smo radili, ta dobra vjera je pokazala da se na drugoj strani radilo na drugi način, ili se mislilo da sporazum nije dovoljno dobar za postizanje željenih ciljeva. Mi ovdje ne vodimo spor ili borbu sa Slovenijom. Mi smo pokušali kroz arbitražu rješiti pitanje granice, pokazalo se da to nije moguće, i morat ćemo tražiti dalje.

– Međunarodni sud pravde je na kraju jedina instanca kojoj ćemo se moći obratiti. Međutim, potreban je pristanak obiju strana, moraju se Hrvatska i Slovenija složiti s tim.

– Što se tiče lobiranja, lobiranje završava upravo ovako. Lobiranje nije vanjska politika, i ono je dovelo Sloveniju u ovom slučaju u ovu poziciju, za koju mi je žao što se našla, jer sam sigurna da većina građana Slovenije ne bi željela da se lobiralo, nego da danas ulazimo u legalno završavanje ovog postupka.

– Iz rasprave koju smo ovdje čuli proizlazi da u ovim okolnostima Hrvatska treba okončati svoje sudjelovanje u ovom arbitražnom sporazumu i postupku.

– Pitanje je što dalje? Hrvatska Vlada će sutra donijeti odluku i o toj odluci notificirat će Republiku SLoveniju, i time početi proces okončanja ili izlaska iz arbitražnog postupka. Ne treba se zavaravati da će to naići na opće oduševljenje. Svi su sretni kad se netko dogovori, nikog ne zanimaju detalja. Svi bi najradije da se ovo nije dogodilo. Sada kad se dogodilo, bi najradije kao da se uopće nije dogodilo. I mi bi najradije da se nije dogodilo, ali svoj stav ćemo zastupati, pri svijesti da Hrvatska i Slovenija i dalje moraju riješiti pitanje granice.

12:50 – Nisam sudjelovao u dogovoru klubova, i nisam sudjelovao u dogovoru političkih stranaka. Sve što imam reći može se svesti na dvije riječi: odlučnost i brzina. Hrvatska nije učinila nikakvu pogrešku niti je narušila dobru vjeru, narušila ju je slovenska strana. Sudstvo počiva na povjerenju, arbitraža još i više. Lobiranja ne može biti, a ne samo da ga je bilo, nego je bilo i gore od toga. Unatoč svemu što bi mogli doraditi i popraviti, glasat ću za ovu inicijativu hrvatske Vlade – rekao je Josip Kregar.

12.40 Silvano Hrelja iz HSU-a istaknuo je da trebamo govoriti o susjedskim odnosima, a ne o dobrosusjedskim odnosima jer ipak moramo svoje interese staviti na prvo mjesto.

12:21 – Republika Hrvatska i Slovenija su susjedne i prijateljske zemlje, a hrvatski i slovenski narod dva prijateljska naroda. Nitko te veze nema pravo dovoditi u pitanje. Politike i vlade se mijenjaju, ali pitanje suvereniteta, pitanje granica, ono ostaje dugo decenija, stoljeća, možda i zauvijek. Ovom problemu treba pristupiti ozbiljno i odgovorno, bez samoreklamiranja, bez pokušaja stjecanja prevelikih problema, i bez prevelike galame. Nakon raspada zajedničke države, trebalo je odrediti granice, utvrditi i osnažiti one na kopnu, i odrediti one koje na moru nikada nisu bile utvrđene. To se može na nekoliko načina – bilateralnim dogovorom, može se potražiti pomoć nekog od međunarodnih sudova, i može se arbitražom – rekao je Nenad Stazić.

12:00 – HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko još jednom je ponovio u čemu je problem i pozvao: “Suočimo se, naučili smo to još devedesetih”.

– Današnje izvanredno zasjedanje Sabora rezultat je spoznaje o ugroženosti nacionalne sigurnosti i nacionalnih interesa koji su se očitovali u nastojanju legalno izabranih predstavnika republike Slovenije da na nedopušten način utječu na djelovanje suda na štetu Hrvatske.

– Sporazumom o arbitraži Slovenija i Hrvatska povjerile su arbitražnom sudu da objektivno i nepristrano pristupe rješenju pitanja granice. Pokazalo se da se republika Slovenija nije držala pravila arbitražnog sporazuma. Audio snimke razgovora predstavnice Slovenije sa sucem arbitražnog suda pokazale su da se radila strategija utjecaja na ostale suce. Pokazalo se da je sam postupak krajnje kompromitiran, te da se izgubilo povjerenje u nepristranost i objektivnost suda.

– Nakon što je grubo kršila pravila postupka, Slovenija je tokom žurnog i paničnog imenovanja novog arbitra prekršila i vlastite zakone.

– Poduzmimo sve pravne i političke mjere, i zaštitimo nacionalne interese!

11:54 “Arbitražni sporazum bez kojega ne bismo ušli u EU je nepovratno uništen. Snimke u Sloveniji nije nitko opovrgnuo. Snimke dokazuju da su najmanje tri uključene osobe bile u nedopuštenim radnjama. Novi sudac nama ništa ne znači. Taj sud ne može donijeti pravednu odluku  u skladu s međunarodnim pravom. Slovenska politika odlučila je nepošteno učiniti nešto za sebe”, dodala je Kosor. “Mi ćemo zauvijek biti susjedi, ali njihovo neeuropsko ponašanje opet je pokazalo svoje lice. Povjerenje se teško gradi, ali se lako uruši”.

11.45 Jadranka Kosor koja govori u ime Kluba nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika Hrvatske građanske stranke – HGS-a, prisjetila se kako je Slovenija blokirala pregovore Hrvatske s EU zbog nerješenog pitanja granice te pregovora o arbitražnom sporazumu s Borutom Pahorom koje je ona vodila.

Slovenija je narušila i dobrosusjedske odnose i međunarodno pravo, rekla je Kosor.

11.29 – Nama iz Istre ovo pitanje je jako bitno. Bitno je da se sačuva interes ljudi iz Istre i Republike Hrvatske – rekao je IDS-ov Valter Boljunčić.

11:19 – Slovenski političari su nas ucjenjivali, a pričali su o dobrosusjedskim odnosima. Jedino je Hrvatska platila ulazak u EU, s tim su se sližile i druge članice EU na zahtjev Slovenije. Erjavec je imao dobre informacije i prije, što samo potvrđuje da je u čitavu aferu bio upleten čitav slovenski vrh – rekao je Branko Vukšić.

11.10 – Igor Kolman iz HNS-a nabrojao je sve razloge zbog kojih se jutros osjeća dobro, a to je, između ostalog, stoga što imamo družavu koja funkcionira i što zastupnici mogu mirno raspravljati o temamam ovog kalibra.

10:55 – – Mi kao zastupnici nemamo druge nego da donesemo odluku koja je manje ili više izazvana onim što se događalo tijekom arbitražnog postupka. Činjenice koje smo saznali, koje su objavljene, govore o tome da je arbitražni postupak teško kompromitiran, kontaminiran, i prema tome prema našem razumijevanju arbitražnog sporazuma, prekršen – rekao je zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

– Neovisno o tome što je arbitražni postupak podržan velikom većinom, neovisno o tome što smo u najboljoj vjeri ušli u arbitražni postupak, tako ovoga trenutka u najboljoj vjeri u ime zaštite samog načina djelovanja arbitražnog suda, republika Hrvatska danas mora postupiti u skladu sa zaključkom koji nam je danas ovdje Vlada predložila. Time, naravno, priča još nije gotova. Ona tek počinje, s mnogo mogućih neizvjesnosti u cijelom postupku – kaže Pupovac.

10.40 – Petar Baranović nastavio je govoriti nakon Ožbolt u ime istog kluba. Ne treba biti ljutnje od strane Slovenije jer i oni štite svoje interese, rekao je Baranović.

– Interes je vječan, sve ostalo je prolazno – kazao je.

– U ovakvim situacijama Sabor ne treba čekati Vladu. U ovakvim situacijama sjednica se saziva u tri ujutro ako treba – rekao je.

10.35 Vesna Škare Ožbolt u ime Kluba zastupnika DC-a, Novog vala i Narodne stranke – reformista kazala je da sporazum nije sporan, no ponovila je kako je narušeno povjerenje u rad arbitražnog suda.

10.33 – Riječ je zatražila i Vesna Pusić. Rekla je da bi bili najsretniji da smo spor mogli riješiti arbitražom, ali to je nažalost sada nemoguće. Rješavanje problema na Međunarodnom sudu pravde nije bio moguć jer nije bilo volje obje strane, istaknula je.

– Ovo nije dobar trenutak za nas. Hrvatska je zaista željela da se pitanje granice riješi međunarodnom arbitražom. Nažalost, pokazalo se da to nije moguće, i morat ćemo tražiti drugi način. Drugo, Hrvatska je odavno smatrala da je potrebno riješiti spor na Međunarodnom sudu pravde, no za to je potreban pristanak obje strane. Teza da je do ovoga došlo jer je arbitražni sporazum bio na štetu Hrvatske ne stoji, mislim da je sasvim suprotno. Da je slovenska strana smatrala da može dobiti ono što želi, ne bi ga išla kršiti. Mi nemamo problema zbog arbitražnog sporazuma, imamo problem s kršenjem arbitražnog sporazuma.

10:20 – Arbitražni postupak je pravno i politički diskreditiran, narušeno je povjerenje. RH ne može očekivati pravednu odluku u takvom postupku. 2009. sam bio konstruktivno protiv tog sporazuma, značaj ovog sporazuma nije samo u definiranju granice, značaj sporazuma daleko je širi od same granične crte – rekao je danas Lesar.

10:10 – Prvi u raspravi govorio je Josip Salapić iz HDSSB-a. “Vjerujem da današnju raspravu prate i građani Hrvatske i građani Slovenije. Naš klub ovaj potez Vlade drži potrebnim i pozdravlja ga. Ovo je prvi put da su za isti stol sjeli predsjednik Vlade i svi predstavnici klubova i složili se oko nečega”, rekao je.

10:03 – HDZ-ov Davorin Mlakar predložio je osivanje radne grupe koja bi doradila tekst predloženih zaključaka zajedno s obrazloženjem. Premijer mu je odogovorio da ne zna što bi ta grupa radila dok oni raspravljaju.

Leko je kazao da se može formirati uobičajena radna grupa kada se donesu zaključci.

10:00 –  Vesna Škare-Ožbolt tražila je od Milanovića da pojasni povlači li se Hrvatska iz ugovora ili će tražiti raspuštanje arbitražnog suda.

– Postoji ugovor, tlo iz kojeg raste arbitražni sud. Ugovorom su predviđeni uvjeti arbitražnog suda, njegov predmet postupanja. Hrvatska ne može raspustiti arbitražni sud. Hrvatska se povlači iz postupka, Hrvatska prekida sve svoje obaveze, uključujući i financijske, a sud može nastaviti, donijeti i odluku, ali mi to ne priznajemo. Ovo je situacija bez presedana. Nikad se prije ovako nešto nije dogodilo.

9:51 – Pazite u raspravi na riječi, mi ostajemo čisti – završio je Milanović te najavio da će njega u Saboru mijenjati Vesna Pusić.

– Drago mi je da nije bilo povišenih tonova iz Ljubljane. Ni iz Zagreba. Mi moramo ići svojim putem, mi smo članica EU, NATO-a, moramo zajednički raditi. Dobro je da se oko ovoga slažemo. Ukoliko ima nekakvih prijedloga, korekcija, a mislim da nema jer moramo završiti posao. Kako stvari sada stoje, više nema potrebe da se bilo koja Vlada vraća u Sabor – rekao je Milanović.

9:46 – Mi arbitražni sud ne možemo ukinuti, on je pertinencija ugovora, ali mi možemo izaći iz ugovora. Slovenija se treba očitovati o našoj najavi izlaska iz ugovora zbog grubih povreda ugovora. Oni kojima to nije jasno, bit će jasno vrlo brzo. Radi se o gruboj povredi za koju je odgovorna jedna strana, i to se više popraviti ne može.

– Nakon što Sabor podrži većinom, da nalog Vladi da pokrene postupak izlaska, okončanja ugovora, prestanak sporazuma, Vlada bi na sutrašnjoj sjednici donijela odluku prema kojoj se, temeljem naloga Sabora, pokreće postupak prestanka ugovora, i zadužila nadležno ministarstvo da tu proceduru provede. Što se nas tiče, tu je priča u ovoj fazi procedure gotova.

9:38 – Na početku izvanrednog zasjedanja Sabora zastupnicima se obratio predsjednik Vlade Zoran Milanović.

“Okupili smo se da bismo uz vašu suglasnost i potporu donijeli zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da učini nešto što Vlada prema zakonu ima mogućnost učiniti. Takvu podršku ćemo cijeniti i puno nam znači. Nakon toga, Vlada, odnosno Ministarstvo u skladu sa Zakonom, međunarodnim pravom i Bečkom konvencijom, pokreće poništenje ugovora. Tim ugovorom se predviđa osnivanje jednog pertinentnog tijela arbitraže, koje donosi odluku o granici i neovisno je. Tako je trebalo biti. Ugovor o arbitraži i danas smatram korektnim, ne mislim da je bio loš”, rekao je Milanović i dodao kako se ovdje radi o izboru manje nepovoljne opcije.

8:30 Hrvatski sabor na izvanrednoj bi sjednici, sazvanoj na Vladin zahtjev, formalno trebao odlučiti o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Sabor će na toj sjednici raspravljati o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije.

Hrvatske parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže. Potvrdilo se to u ponedjeljak nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih klubova.

Skandal je izbio nakon što je u javnosti otkriveno kako su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Premijer ne vjeruje da će izlazak Hrvatske iz arbitraže na bilo koji način loše utjecati na hrvatsko-slovenske odnose. Predsjednik Sabora Josip Leko izvanrednu je sjednicu sazvao za srijedu i četvrtak, no vrlo je vjerojatno da bi ona mogla biti gotova već u srijedu. Naime, u Saboru kažu da postoji dogovor da o temi govore samo klubovi zastupnika, njih 13, ne i zastupnici pojedinačno, što onda bitno skraćuje zasjedanje.

Komentiraj