Udruga dr. Ante Starčevića iz Tovarnika najavila je snimanje dokumentarnog filma o stradanju Lovasa u srpskoj agresiji na Hrvatsku 1991. u kojoj je ubijeno 87 mještana, što je 5,5 posto Hrvata koji su prije rata živjeli u tome slavonskome mjestu.

 

U 52-minutnome dokumentarnom filmu prikazat će se strahote koje su proživjeli Hrvati i drugi građani nesrpske nacionalnosti u Lovasu i susjednom Opatovcu u kojima su ih JNA i paravojne jedinice “Dušan Silni” tjerali u minsko polje, mučili, prisiljavali da nose trake kao znak nacionalnog raspoznavanja, silovali žene i prisiljavali na rad, a sve kroz osobne priče preživjelih.

Za potrebe filma uzet će se i svjedočanstvo predsjednice srbijanskog Fonda za humanitarno pravo na suđenju za zločin i zastupnice žrtava na sudskom procesu u Beogradu Nataše Kandić i iskaz članice beogradske nevladine organizacije “Žene u crnom” Staše Zajović.

Producenti dokumentarnog filma “Krvava berba grožđa u Lovasu” su Udruga dr. Ante Starčevića i Ured za međunarodnu suradnju TINTL, scenarist i redatelj dokumentarca je nagrađivani autor Silvio Mirošničenko, izvršni producent Artizana film iz Zagreba, a najavljen je angažman većeg broja profesionalaca – snimatelja, montažera, dizajnera zvuka i skladatelja originalne glazbe, što bi trebalo rezultirati 52-minutnim dokumentarcem u HD rezoluciji i digitalnoj tehnologiji.

Udruga dr. Ante Starčevića iz Tovarnika ostvarila je dosad slične projekte, poput dugometražnog dokumentarca o velečasnom Ivanu Buriku, katoličkom svećeniku ubijenom u Tovarniku 1991. godine te dokumentarnih filmova o francuskome dragovoljcu u Vukovaru Jean-Michelu Nicolieru i “Gospa Ilačka”, a izdala je i osam knjiga, uglavnom s tematikom Domovinskog rata.

Komentiraj