Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najavio je u petak u Bruxellesu da će Hrvatska sljedeći mjesec početi s procesom preseljenja i naseljavanja izbjeglica iz Grčke i Italije i izravno iz Sirije.

Orepić je u petak sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a, koji su na dnevnom redu imali migracije, vizni sustav i funkcioniranje schengenskog prostora.
“Najavio sam da Hrvatska kreće s procesima preseljenja i naseljavanja. Već u utorak naši časnici za vezu idu u Grčku i Italiju i krećemo s realizacijom obveze koju smo preuzeli”, izjavio je Orepić nakon sastanka.

Iz Italije će u Hrvatsku biti premješteno 10 izbjeglica, iz Grčke također 10, a izravno iz Sirije 30 ljudi.
Zemlje članice obvezale su se da će olakšati teret Italiji i Grčkoj, zemljama na vanjskim granicama EU-a i rasporediti izbjeglice sukladno mogućnostima svake pojedine članice. Riječ je o programu premještanja izbjeglica iz rubnih članica u ostale zemlje. Također su dogovorili i program  preseljenja izbjeglica izravno iz trećih zemalja u EU.
Hrvatska bi iz oba programa trebala primiti oko 1600 ljudi u dvije godine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.