USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje kako su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti. Riječ je o Andreji Zlatar Violić, bivšoj ministrici kulture i Berislavu Šipušu, njenom zamjeniku, a kasnije i nasljedniku, javlja Dnevnik.hr.

Sumnja se kako je prvookrivljenica, kao ministrica kulture, od ožujka 2012. do ožujka 2015. godine, protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, koristila svoje ovlasti na način da je za osobne potrebe kontinuirano podizala gotovinu. U navedenom vremenskom razdoblju okrivljenica Zlatar Violić je podigla najmanje 146.201,28 kuna, te iznos beskamatno koristila vraćajući ga obročno, obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu, piše Dnevnik.hr.

Osim toga, okrivljenica je korištenjem poslovnih kreditnih kartica Ministarstva kulture i davanjem naloga za sačinjavanje narudžbenica dobavljačima-ugostiteljskim objektima, plaćala privatne troškove jela, pića i cigareta za sebe i bliske joj osobe u raznim ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i inozemstvu. Na taj način je ostvarila nepripadnu imovinsku korist od najmanje 108.633,65 kuna, za koji iznos je oštetila Državni proračun Republike Hrvatske.

Također se osnovano sumnja da je drugookrivljenik, prvo kao zamjenik ministrice kulture, a zatim i kao ministar kulture, od srpnja 2012. do travnja 2015. godine, suprotno navedenoj Odluci Vlade Republike Hrvatske, koristio svoje ovlasti tako što je za osobne potrebe podizao gotovinu od ukupno najmanje 19.972,80 kuna, te iznos beskamatno koristio. Drugookrivljenik je poslovnim kreditnim karticama Ministarstva kulture u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao privatne troškove za sebe i bliske mu osobe u ukupnom iznosu od najmanje 84.996,12 kuna. Okrivljenik je dio tako korištenih proračunskih sredstava vratio višekratnim obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu. Za najmanje 89.003,36 kuna ostvario je nepripadnu imovinsku korist, za koji iznos je oštetio Državni proračun Republike Hrvatske.

Komentiraj