Prvu zajedničku poslanicu “Siromaštvo i demografsko stanje u Slavoniji, Baranji i Srijemu“ uputili su u petak u Đakovu na konferenciji za novinare đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i požeški biskup Antun Škvorčević.

Kako je uvodno objasnio prof. dr. Vladimir Dugalić, ta je poslanica novina i razlikuje se od uobičajenih poruka za kršćanske blagdane jer je postavljena socijalno i upozorava na siromaštvo i demografsko stanje regije, ponajprije iz kuta socijalnog nauka Crkve. Sudionici konferencije istaknuli su da nastupaju kao pastiri, a ne kao nositelji kreiranja gospodarskih i drugih prilika.
“Znakovito je što mi, slavonski biskupi, prvu svoju pastoralnu poslanicu upućujemo vjernicima i široj javnosti baš na temu siromaštva i demografskog stanja ove regije jer je ona specifična baš u ovom dijelu Republike Hrvatske”, ističu biskupi te podsjećaju kako su nekoliko puta razgovarali o tim pitanjima te da su se odlučili ove godine, baš za korizmu u izvanrednom Jubileju Milosrđa, o njima progovoriti i to uvijek polazeći sa stajališta Crkve.

 Slavonija s Baranjom i zapadnim Srijemom bila je ne u tako davnoj prošlosti jedna od pokrajina koje su slovile kao bogate, i to zbog zemlje koja je tada bila bogatstvo i od nje se moglo živjeti”, rekao je biskup Škvorčević, dodajući da je zemlju obezvrijedio komunizam jer je on već po svojoj ideologiji radnička stvar. “Oduzeo je zemlju seljacima i tada je počelo značajno siromašenje poljoprivrednika i ove regije”, istaknuo je.

 Nakon toga došao je rat koji je dodatno pogoršao stanje, ocijenio je biskup Škvorčević i zaključio da je osiromašenje Slavonije “dovelo je do iseljavanja iz tog dijela Hrvatske”.
Poslanica je podijeljena u tri dijela. “U prvom dijelu ‘Nezaposlenost i siromaštvo u Slavoniji’ želimo ukazati na postojeće stanje koje nas je potaknulo da pred vjernike i javnost izađemo prvi put zajedno baš kao slavonski biskupi. Ukazujemo i na uzroke koji su do toga doveli. Obrnuli su se procesi u odnosu na vrijeme do Domovinskog rata, odlaze visokoobrazovani mladi ljudi”, upozorio je nadbiskup Hranić.
 Iznio je procjenu da je zadnjih 10-ak godina više od 50 tisuća većinom mladih visokoobrazovanih ljudi napustilo te krajeve. Nadbiskup Hranić je rekao kako se u poslanici ističe bremenito naslijeđe komunizma koje je, dodao je, ostavilo rascjepkane posjede koji su u suvremenim tržišnim uvjetima nedostatni za isplativ i samoodrživ uzgoj i poljoprivrednu proizvodnju.
“Ranije oduzeta zemlja ni do danas nije vraćena vlasnicima i pretežno se dodjeljuje velikim tvrtkama nanoseći novu nepravdu OPG-ovima”, poručio je nadbiskup Hranić te dodao da je izostala i agrarna politika te strategija ruralnog razvoja.
“Naš zaključak je da je ipak problem prvenstveno političke naravi i da najveću odgovornost snosi dosadašnja politička nebriga središnjih vlasti za ove krajeve”, zaključio je nadbiskup Hranić.
Sudionici konferencije saborskim su zastupnicima i dužnosnicima iz te regije poslali poruku da prevladaju stranačke razlike i zajedno djeluju na dobrobit građana.

Komentiraj

FOTO:Dusan Mirkovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.