Oko trećine pobunjeničkih skupina u Siriji, oko 100 tisuća boraca, dijele istu ideologiju sa Islamskom državom, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi BBC. Centar za religiju i geopolitiku zaključilo je kako poraz Islamske države ne bi značio i kraj globalnog džihada. Za njega bi, dodaju, bio potreban intelektualni i teološki poraz ideologije.

U sirijskom sukobu ubijeno je više od 250 tisuća ljudi, a milijuni su raseljeni. Međunarodna koalicija provodi zračne napade protiv Islamske države u Siriji i Iraku već više od godinu dana. U rujnu je s napadima započela i Rusija, koja cilja sve teroriste, pa tako i pobunjenike u Siriji.

Centar za religiju i geopolitiku kaže kako se u Siriji nalazi najveća koncentracije džihadističkih skupina u modernoj povijestu. Izvješće će biti objavljeno sutra, a u njemu se navodi kako su najveća opasnost za međunarodnu zajednicu skupine koje dijele ideologiju s Islamskom državom, ali ih se trenutno ignorira.

Oko 60% najvećih sirijskih pobunjeničkih skupina su islamistički ekstremisti, a većina grupa dijele iste ciljeve. Manje od četvrtina pobunjeničkih skupina nisu ideološke, a mnoge od njih prihvatile bi boriti se rame uz rame s ekstremistima i vjerojatno bi prihvatili islamistički politički sporazum za okončanje građanskog rata.

Čak i ako Islamska država bude poražena, upozoravaju, raštrkani militanti i ostali ekstremisti mogli bi nastaviti s napadima izvan Sirije. Centar kaže da ukoliko sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne ode, rat u zemlji mogao bi se samo produbiti.

Komentiraj

FOTO:EPA/YOUSSEF BADAWI
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.