Slavni fizičar Stephen Hawking upozorio je čovječanstvo kako je vrlo vjerojatno da će se samo uništiti, ukoliko ne uspije pobjeći s Zemlje, prenosi u utorak Independent. Ipak, loše vijesti su da takve svemirske kolonije neće biti dostupne još neko vrijeme.

“Nećemo uspjeti uspostaviti samoodržive kolonije u svemiru još barem stotinu godina, pa do tada moramo biti vrlo oprezni”, upozorio je Hawking. Dodao je kako moramo prepoznati opasnosti i kontrolirati ih kako bi osigurali naš opstanak.

Opasnosti bi, ističe slavni profesor, mogle doći u obliku nuklearnog rata, globalnog zatopljenja i genetski modificiranih virusa. Šanse za to sve su veće, a čovječanstvo, dodaje, na njih nema mnogo utjecaja.

“Iako šanse za Zemljinu katastrofu u tom periodu nisu prevelike, one se povećavaju i gotovo je sigurno da će se to dogoditi za tisuću ili deset tisuća godina”, rekao je uoči godišnjeg predavanja Reith Lectures BBC-a, na kojem će predstaviti svoja istraživanja o crnim rupama.

“Do tog bi se vremena trebali raširiti po svemiru, pa katastrofa na Zemlji ne bi značila i kraj čovječanstva. Ipak, u sljedećih stotinu godina još nećemo uspostaviti samoodržive kolonije u svemiru, pa moramo biti vrlo, vrlo oprezni”, upozorava Hawking.

Iako je jedan od vodećih istraživača u znanosti i tehnologiji, Hawking je često upozoravao kako bi oni mogli naštetiti čovječanstvu. Često je upozoravao na opasnost od virusa, umjetne inteligencije i globalnog zatopljenja. Ipak, Hawking je izrazio optimizam i vjeru da čovječanstvo može kontrolirati opasnosti.

Savjetovao je znanstvenicima da bi trebali javnosti pomoći da razumiju što se događa. “Važno je osigurati da se promjene odvijaju u pravom smjeru. U demokratskim društvima, to znači da bi svaka osoba morala imati osnovno znanje i razumijevanje znanosti kako bi o budućnosti donosili informirane odluke. Stoga, jasno kažite što pokušavate napraviti u znanosti, i tko zna, možda na kraju i sami shvatite”, zaključio je Hawking.

Komentiraj

FOTO:Dan Kitwood/Getty Images
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.