Rusija ne želi biti uvučena u međuvjerski rat u Siriji, prenijela je agencija Interfax riječi Vladimira Putina, predsjednika Rusije koja je objavila da je u zadnja 24 sata bombardirala 63 položaja “terorista” u toj zemlji.

Putin je rekao da Rusija ne pravi razliku između sunitskih i šijitskih muslimana, prenosi Interfax izvatke iz televizijskog intervjua predsjednika Putina.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je rezultate svojih zračnih udara u zadnja 24 sata.

  • “Zrakoplovi Su-34, Su-24M i Su-25SM izveli su 64 polijetanja iz baze Hmeimim (na zapadu) na 63 mete u pokrajinama Hama, Latakia, Idleb i Raka”, navodi ministarstvo, a prenosi agencija AFP.

Dodaje da su napadi uništili 53 položaja “terorista” i jedno zapovjedničko mjesto, četiri logora za uvježbavanje i sedam skladišta streljiva.

Ruska vojska tvrdi nadalje da je presrela radijsku poruku boraca Islamske države (IS) koja otkriva da među njima “raste panika” kako teče 12. dan ruske intervencije.

Glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konančenkov je osim toga ustvrdio u nedjelju da je postignut napredak u razgovoru ruskih i američkih stručnjaka o tome kako izbjeći eventualne sudare zrakoplova tih dviju zemalja koje sudjeluju u zračnim udarima u Siriji.

Rusi u Siriji upotrijebili nove kasetne bombe

Rusija je u Siriji prvi put u zračnim napadima upotrijebila novi tip kasetnih bombi,  priopćio je u nedjelju Human Rights Watch (HRW).

Bombe su namijenjene uništenju oklopnih vozila, a upotrijebljene su prije tjedan dana u zračnom napadu jugozapadno od Alepa, priopćio je HRW sa sjedištem u New Yorku.

Konvencijom iz 2008. koju je potpisalo 98 država kasetne bombe su zabranjene jer imaju širok raspon djelovanja i ostavljaju iza sebe neeksplodirane male bombe tzv. ‘zvončiće’ rezultirajući civilnim žrtvama za vrijeme napada, ali i nakon njega.

Aktivisti sirijske oporbe rekli su da su kasetne bombe također bile upotrijebljene u zračnim napadima blizu bojišta sjeverno od Hame u središnjoj Siriji, gdje su vladine snage uz potporu ruskih borbenih zrakoplova zadnjih dana osvojile teritorij.

  • “Uznemirujuća  je činjenica da je u Siriji upotrijebljena nova vrsta kasetnog streljiva  jer će od toga stradavati civili i u vremenu koje tek dolazi”, rekao je Nadim Houry, voditelj HRW-a za Bliski istok.

Human Rights Watch kaže da ne može potvrditi jesu li kasetne bombe upotrijebljene u Kafr Halabu, jugozapadno od Alepa, bacile sirijske ili ruske snage.

HRW  napominje da su sirijske snage više puta upotrijebile kasetne bombe u civilnom ratu koji je počeo prije četiri i pol godine.

Dodaju da su ih bacili i ekstremisti Islamske države u napadu na kurdski grad Kobane prošle godine.

Komentiraj

FOTO:EPA/SERGEI CHIRIKOV
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.