UNWTO: Započele aktivnosti za Međunarodnu godinu održivog turizma za razvoj

0
1
epa05727870 Family picture of the official launch of UNWTO's International Year of Sustainable Tourism for Development at the 37th edition of the International Toursim Fair FITUR 2017 in Madrid, Spain, on 18 January 2017. EPA/Luca Piergiovanni

Svjetska turistička organizacija-UNWTO posebnom je svečanosti u Madridu ovog tjedna počela aktivnosti oko ovogodišnje Međunarodne godine održivog turizma za razvoj koje će uključivati razne globalne akcije za unapređenje održivog turizma kao doprinosa UN-ovoj Agendi 2030 za održivi razvoj.

Ovu je godinu Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) rezolucijom usvojenom 4. prosinca 2015. prepoznavajući time i naglašavajući važnost međunarodnog turizma za veću osviještenost o bogatom naslijeđu različitih civilizacija te bolje razumijevanje raznovrsnih kultura i njihovih vrijednosti.

“Proglašenjem 2017. međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj dana je jedinstvena prilika za unapređenje doprinosa turističkog sektora trima stupovima održivosti ekonomskom, društvenom i ekološkom, što će istodobno podići i svijest o stvarnom doprinosu turizma, sektora koji se često podcjenjuje”, ističu iz UNWTO-a, specijalizirane agencije za turizam UN-a (UN World Tourism Organization) koja će organizirati i provoditi globalne aktivnosti za tu Godinu u suradnji s vladama, drugim UN-ovim te međunarodnim i regionalnim organizacijama, kao i drugim bitnim dionicima.

Time će pridonijeti i ciljevima iz UN-ove Agende 2030 u kojem se o turizmu govori u okviru tri cilja – održiv i uključiv gospodarski razvoj, održiva proizvodnja i potrošnja te očuvanje oceana, mora i pomorskih resursa.

“Svaki dan više od tri milijuna turista prelazi međunarodne granice, a svake godine raste broj ljudi koji turistički putuju u inozemstvo, pa je tako bilo i 2016. kada ih je 4 posto više putovalo svijetom nego 2015. ili nešto malo više od 1,23 milijarde. To su velike brojke koje pokazuju i da je turizam postao okosnica ekonomije, putovnica za prosperitet i transformativna snaga za poboljšanje milijuna života, ali i za održiv razvoj”, poručio je povodom Međunarodne godine glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Naglašavajući kako je Međunarodna godina jedinstvena prilika da se širom svijeta promiče doprinos turizma za budućnost, glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai ukazao je i na brojne izazove s kojima se svijet suočava smatrajući da se samo unapređenjem odnosa i partnerstvom može postiči održivost.

“Tijekom sedam godina na čelu UNWTO-a i obilaska brojnih zemalja širom svijeta vidio sam da turizam ima sve veću važnost u životima milijuna ljudi, za očuvanje zajedničkih vrijednosti i većeg razumijevanja među ljudima. Velik je i njegov doprinos u borbi protiv siromaštva i klimatskih promjena, u promicanju pristojnih i otvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju jednakosti spolova i životnih uvjeta. Turizam se pokazuje i jednim od najotpornijih gospodarskih sektora, mnogi ga označavaju i sektorom nade sve više mu priznavajući i da pomaže da svijet bude bolji, jer kroz putovanja stječemo razumijevanje, toleranciju i empatiju za druge ljude i kulture što je iznimno bitno u doba globalizacije”, poručio je ovog tjedna u Madridu Rifai kojemu je ova godina ujedno i zadnja na čelu UNWTO-a.

Povodom te Međunarodne godine UNWTO je pokrenuo i kampanju “Travel. Enjoy. Respect.” (“Putovati. Uživati. Poštivati.”) s ciljem promicanja održivog turizma među samim putnicima.

Komentiraj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here