Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton pobjednica je unutarstranačkih izbora Demokratske stranke za predsjedničkog kandidata u Južnoj Karolini održanih u subotu, čime je “osvojila” treću od četiri savezne države u kojima su dosada održani stranački izbori.

Pobjeda u Južnoj Karolini važna je za Clinton, jer je njome potvrdila svoju snagu među crnim glasačima, koji čine više od polovice demokratskih birača u toj državi, a uoči “super utorka” kada će se održati unutarstranački izbori u 11 država, od toga u šest južnjačkih u kojima je profil birača sličan onome u Južnoj Karolini.

Također, rezultati iz Južne Karoline pokazali su kako najveći konkurent Clinton za poziciju kandidata Demokrata na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, socijalist Bernie Sanders, nema veliku podršku birača izvan svoje baze koju pretežito čine bijeli liberali.

“Bit ću jasan oko jedne stvari koju možemo zaključiti nakon večerašnjih izbora. Ja sam ostvario uvjerljivu pobjedu u New Hampshireu, Clinton je ostvarila uvjerljivu pobjedu u Južnoj Karolini. Sada je na redu ‘super utorak'”, izjavio je Sanders.

Uz pobjedu u Južnoj Karolini, Clinton je dosada ostvarila tijesne uspjehe u Iowi i Nevadi.

Komentiraj

FOTO:EPA/RICHARD ELLIS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.