Američki predsjednik Barack Obama, koji boravi u posjetu Vijetnamu, održao je u utorak govor u kojem se zauzeo za demokraciju i slobodu izražavanja, koje je nazvao “univerzalnim vrijednostima”.

“Kad se kandidati mogu slobodno predstaviti na izborima to zemlju čini stabilnijom jer građani znaju da se njihovi glasovi računaju”, kazao je on u govoru održanom u Hanoiju i izravno emitiranom na televiziji.

“Kad je tisak slobodan, kad novinari i blogeri mogu ukazivati na nepravde i zloporabe, to dovodi državne dužnosnike u položaj da moraju polagati račune te narod tada ima povjerenje u sustav”, dodao je on, nekoliko sati nakon susreta s disidentima.

“Mislim da podržavanje tih prava nije prijetnja stabilnosti, nego jača stabilnost i postavlja temelje napretku”, naglasio je on.

U komunističkom Vijetnamu, nezavisni kandidati stranke nemaju pristup izborima, sve medije kontrolira država i oni koji se ne slažu ušutkani su ili zatvoreni.

Obama je pozvao i na “mirno” rješenje teritorijalnih razmirica u Južnokineskom moru.

“Velike zemlje ne bi smjele napadati male”, rekao je on drugog dana posjeta Hanoiju, referirajući se na teritorijalni sukob u Južnokineskom moru koji suprotstavlja Kinu i razne zemlje jugoistočne Azije.

Kina i Vijetnam imaju odavno teritorijalnih razmirica na arhipelagu Paracels i Spratleys zbog navodne nafte u dubinama a i važnih pomorskih puteva.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.