Velika Britanija nudi 4.000 mjesta za izbjeglice iz Sirije, izvijestila je u petak glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming, a britanski premijer David Cameron ranije je kazao kako će Britanci primiti “tisuće” sirijskih izbjeglica iz UN-ovih izbjegličkih kampova.

“Snažno pozdravljamo britanski potez da poveća broj Sirijaca koje će primiti. To će biti ključno za živote i budućnost tih 4.000 ljudi”, kazala je Fleming.

“Dosad smo primili oko 5.000 sirijskih izbjeglica i uveli posebnu shemu njihova smještaja u Velikoj Britaniji kako bismo pomogli onima koji su u posebnoj opasnosti. S obzirom na obim krize i patnju tih ljudi danas vam obećavam da ćemo učiniti više – osigurati smještaj za još tisuće sirijskih izbjeglica”, rekao je Cameron, ne preciziravši o kolikom se broju radi.

“Nastavit ćemo s našim planom po kojemu ih primamo izravno iz sirijskih izbjegličkih kampova”, rekao je britanski premijer, dodavši da će vlada objaviti više pojedinosti o tomu idući tjedan.

“Na ovaj način im se omogućuje izravniji i sigurniji put u Veliku Britaniju, umjesto riskantnog putovanja koje je dosad završilo tolikim ljudskim žrtvama”, kazao je ne spomenuvši mogućnost primanja desetaka tisuća izbjeglica koji se nalaze u brojnim zemljama EU-a.

Komentiraj