Europa mora ponuditi zajamčeno preseljenje sirijskih izbjeglica s obzirom da rekordan broj njih odlazi u Makedoniju i Grčku zbog teške situacije u njihovoj domovini i okolnim zemljama, upozorilo je u utorak Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice u Ženevi dok iz Grčke stižu vijesti o dramatičnom stanju i sukobima s policijom na otoku Lesbosu.

Rekordnih 7.000 izbjeglica stiglo je u ponedjeljak u Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju, a 30.000 ih je na grčkim otocima, uključujući njih 20.000 na otoku Lesbosu u blizini Turske, navodi UN.

Agencije prenose vijesti o dramatičnom stanju i kaosu na grčkome otoku Lesbosu gdje se tisuće izbjeglica i migranata danima očajnički pokušava ukrcati na brod do Atene kako bi krenuli na sjever, a u sukobu je policija u ponedjeljak navečer uporabila palice.

 

  • Upozorila je da na grčke otoke svaki dan stiže nekoliko tisuća izbjeglica.

 

 

“Ovotjedne rasprave u Europi odvijaju se dok vrijeme još više pritišće jer je očito da Njemačka ne može biti rješenje za europski problem”, kazala je na novinskoj konferenciji u Ženevi glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming.

Ona je pozdravila izdvojene ponude koje su u ponedjeljak iznijele Velika Britanija i Francuska vezano za prihvat većeg broja sirijskih izbjeglica, no kazala je da prihvatni centri moraju biti ustanovljeni i u zemljama poput Grčke i Mađarske.

“To jedino može funkcionirati uz postojanje zajamčenog sustava preseljenja čime bi europske zemlje rekle: da, mi uzimamo X broj izbjeglica. Mi mislimo da to treba biti broj od 200.000, to je broj izbjeglica koji treba preseljenje unutar” Europe”, rekla je Fleming.

Upozorila je da na grčke otoke svaki dan stiže nekoliko tisuća izbjeglica.

Britanski premijer David Cameron obećao je u ponedjeljak da će Velika Britanija primiti do 20.000 izbjeglica iz Sirije u idućih pet godina, odgovarajući time na sve glasnije zahtjeve javnosti da Velika Britanija pomogne tim nesretnim ljudima. Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je u ponedjeljak da će Francuska primiti 24.000 izbjeglica u okviru planova Europske unije da ih prihvati više od 120.000 u sljedeće dvije godine.

Komentiraj