UN-ov posebni izaslanik za Siriju rekao je u četvrtak kako će se mirovni pregovori nastaviti sljedeći tjedan unatoč odluci glavne oporbe da ranije napusti pregovore, što je on odbacio kao “diplomatski potez”.

Staffan de Mistura je u intervjuu za Švicarsku radio-televiziju na francuskom (RTS), rekao da je u petogodišnjem ratu ubijeno 400.000 ljudi, daleko više nego ranija UN-ova izvješća o gubicima koji su varirali od 250.000 do 300.000.

Svi članovi sirijske oporbe napustiti će mirovne pregovore u Ženevi do petka, rekao je u četvrtak njihov glavni pregovarač Asaad Zoub, s malim izgledima da se pregovori nastave osim ako se stanje na terenu temeljito ne promijeni.

“Ima dosta diplomatskog pozicioniranja i to je normalno. To znači predloži stvari koje se teže može prihvatiti otiđi i vrati se nazad, ponovno otiđi i vrati se”, rekao je de Mistura. “To je isto tako i prilično opravdano jer ima trenutaka kada se pitate da li se održava prekid vatre”.

Upitan hoće li se pregovori nastaviti on je rekao: “Ne možemo ovo ispustiti. Moramo obnoviti prekid vatre, moramo ubrzati humanitarnu pomoć i zatražit ćemo od zemalja supokrovitelja da se sastanu”.

Svjetske i regionalne sile pokrovitelji su krhkog prekida neprijateljstava koje je stupilo na snagu 27. veljače ali je narušeno sve jačim borbama prošlog tjedna u Aleppu, Latakiji i drugim mjestima.

Najnoviji krug pregovora koji je započeo 13. travnja trebao se usredotočiti na teško pitanje političke tranzicije. Izaslanstvo Damaska, međutim, želi vladu nacionalnog jedinstva i ne pokazuje znakove prihvaćanja zahtjeva oporbe da predsjednik Bashar al-Assad ode.

“Njegov interes je da ostane na vlasti, to je moje mišljenje. U sadašnjim uvjetima rješenje je politička tranzicija”, rekao je de Mistura.

“Unatoč pregovaračkim napetostima svi se oni slažu, svi, da mora doći do tranzicije što znači radikalne promjene”, rekao je.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.