Protuamerički govori i slogani i spaljene američke zastave potvrdili su u srijedu, u prigodi obilježavanja 36. obljetnice zauzimanja američkog veleposlanstva u Teheranu, da su Sjedinjene Države i danas najveći neprijatelj Irana, usprkos nuklearnom dogovoru Irana i velesila.

Obilježavanju obljetnice prethodio je govor vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneja u kojemu je upozorio na američku “bahatost” i pokušaje “uvlačenja” SAD u sve dijelove iranskog društva.

U Teheranu se kao i ranijih godina okupilo više tisuća ljudi, na dan kada su prije 36 godina iranski studenti provalili u američko veleposlanstvo. Ovo je prva obljetnica nakon nuklearnog dogovora koji su 14. srpnja potpisali Iran i velesile, među kojima i Sjedinjene Države.

“Smrt Americi”, “Dolje Izrael”, “Dolje Saudijska Arabija”, “Infiltracija je zabranjena”, izvikivali su prosvjednici. Glavni državni odvjetnik Ebrahim Raisie je ocijenio u govoru da je dugačak “popis zločina koje je Amerika počinila” kod kuće i u inozemstvu te da će “SAD odgovarati na sudu za svoje zločine”.

Dana 4. studenog 1979., nekoliko mjeseci nakon Islamske revolucije, studenti su zauzeli američko veleposlanstvo u Teheranu. Američki diplomati su bili zarobljeni 444 dana, zbog čega su prekinute diplomatske veze Irana i SAD-a koje još nisu uspostavljene.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.