Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno usvojilo rezoluciju o nastavku mirovnog procesa koji bi doveo do okončanja vojnih sukoba u Siriji.

U rezoluciji se traži od UN-a da u roku od mjesec dana pripremi opcije za nadzora primirja. Također, napominje se da se primirje neće primjenjivati na terorističke skupine kao što su tzv. Islamska država i Fronta al Nusra.

U rezoluciji se ne govori ništa o sudbini sirijskog predsjednika Bashara al Assada, koji ima podršku Rusije i Irana, dok zapadne zemlje traže njegov odlazak s vlasti.

“Na ovom putu još ima prepreka i nitko nema iluzija o tome. Očite su ozbiljne razlike u međunarodnoj zajednici, posebice kad je u pitanju budućnost predsjednika Assada. No, Vijeće sigurnosti UN-a šalje jasnu poruku svim zainteresiranim stranama da je došlo vrijeme da se zaustavi ubijanje u Siriji, te da se uspostave temelji za osnivanje vlade koja bi imala podršku napaćenog naroda u Sirije”, izjavio je američki državni sekretar John Kerry.

Rezolucija upućuje glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona da pozove na pregovore predstavnike sirijske vlade i opozicije o političkoj tranziciji, a koji bi trebali početi početkom siječnja sljedeće godine. Ti pregovori trebali bi u roku od šest mjeseci dovesti do uspostave tranzicijske vlade koja bi pod nadzorom UN-a u roku od 18 mjeseci organizirala slobodne i demokratske izbore.

Komentiraj

<
FOTO:fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.