UN je u utorak objavio da će mu ove godine trebati osam milijardi dolara za pomoć milijunima Sirijaca u njihovoj ratom opustošenoj domovini te izbjeglicama i zajednicama koje su ih primile u susjednim zemljama.

Poziv za prikupljanje 4,63 milijarda dolara za 5 milijuna sirijskih izbjeglica, 70 posto kojih su žene i djeca, upućen je na konferenciji u Helsinkiju. Novac će biti iskorišten za nabavu hrane, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje i zdravstvenu skrb.

Drugi poziv za prikupljanje 3,4 milijarda dolara za pomoć 13,5 milijuna ljudi u Siriji nakon gotovo šest godina rata upravo se finalizira.

“Kriza u Siriji jedna je od najsloženijih, najnepredvidljivijih i najnasilnijih u svijetu”, rekao je Stephen O’Brien, glavni podtajnik UN-a za humanitarna pitanja, na konferenciji za novinare.

Pet zemalja, Libanon, Turska, Irak, Jordan i Egipat, zbrinuli su gotovo pet milijuna sirijskih izbjeglica.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.