Sve više migranata koji stižu u Špannjolsku iz sjeverne Afrike mogli bi predstavljati veliku opasnost ukoliko se njihov dolazak nastavi ovim tempom, izvijestila je UN-ova Međunarodna organizacija za migracije.

U posljednjih je nekoliko dana pred španjolskom obalom spašeno oko 300 migranata koji su pokušali preploviti Sredozemlje iz smjera Maroka, a po podacima IOM-a od početka 2017. u Španjolsku je morem stiglo 9000 ljudi, premašivši prošlogodišnju brojku.

Dosad je smrtno stradao 121 migrant, u odnosu na 128, koliko ih se utopilo tijekom čitave prošle godine.

“Naši nam stručnjaci s terena poručuju da Španjolska sada prolazi kroz ono kroz što je prolazila Grčka početkom 2015. ili Italija još ranije”, rekao je glasnogovornik IOM-a Joel Millman na konferenciji za novinare u Ženevi.

Brodice i gumenjaci koji kreću iz afričkih zemalja prema Španjolskoj su manji i prevoze manji broj migranata od onih koji stižu u Italiju iz Libije ili onih koje su ranije stizali iz Turske u Grčku, no razlika je u tomu što stižu svakodnevno, istaknuo je Millman.

“Ako se priljev migranata u Španjolsku nastavi ovim tempom mogao bi predstavljati veliku opasnost”, rekao je.

Španjolska ove godine izvješćuje o vrhuncu broja migranata koji stižu morem ili pokušavaju prijeći granicu preko dviju sjevernoafričkih enklava, Ceute i Melille, a brojka bi se, u odnosu na 2016. mogla udvostručiti.

“Procjenjujemo da je među migrantima koji stižu u Španjolsku oko 9 posto djece”, rekla je glasnogovornica UNICEF-a Sarah Crowe.

Komentiraj