Broj novorođene djece u zonama sukoba povećao se za više od 125.000 ove godine u usporedbi s prošlom,  te iznosi 16, 6 milijuna, objavio je UN.

Taj broj znači da je svako osmo novorođeno dijete u svijetu ove godine rođeno u zonama sukoba, prema podacima objavljenima iz UNICEF-a.

“Može li život teže početi?”, rekao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.

Zbog dugotrajnih građanskih ratova civili su ugroženi u zemljama poput Sirije, Srednjoafričke Republike i Južnoga Sudana.

Prošle godine 16, 4 milijuna beba rođeno je u zonama sukoba a ove se godine taj broj povećao na 16, 6 milijuna, kazao je UNICEF.

Jedna od tih beba je i dječačić Dilgeš, čija je mati devetnaestogodišnja Sirijka Nahid, tražiteljica azila, navodi UNICEF-ov područni djelatnik Christopher Tidey u intervjuu za Reuters.

Rat je razdvojio Nahid od njezinih roditelja, te mlada majka sama putuje sa svojim sedmomjesečnim sinom preko Turske, rekao je.

“Zaista osjećam strahopoštovanje prema toj osobi, zbog snage koju posjeduje”, dodao je.

Djeci rođenoj u ratu prijeti nezdravi emocionalni i kognitivni razvoj i veća je opasnost da će umrijeti prije dobi od pet godina od ostale djece rođene u mirnodopskim uvjetima, napominje UNICEF.

Bebe također mogu biti žrtve ako su začete silovanjem počinjenim u ratu, rekla je Debra DeLaet, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Drake u Iowi. “Postoje primjeri kad neke žene pokušaju ubiti dijete na porođaju”, rekla je. Neku djecu članovi obitelji napuštaju ili odbijaju, rekla je.

UN predviđa da će se sljedeće godine u ratnim zonama roditi još više, 16, 7 milijuna djece.

Komentiraj

FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.