Ujedinjeni narodi organizirat će u ožujku konferenciju koja bi trebala pomoći razmještanju oko tri milijuna izbjeglica iz Sirije i okolnih zemalja, kazao je u petak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Obraćajući se na sjednici Opće skupštine UN-a posvećenoj problemu tražitelja azila iz Sirije Ban je izvijestio da će sazvati konferenciju na kojoj bi se pojedine zemlje trebale obvezati o broju izbjeglica koje će prihvatiti ili pomoći njihovu smještanju na neki drugi način.

Ban je istaknuo da je rekordni broj od 60 milijuna ljudi širom svijeta ove godine morao pobjeći pred nasiljem i ratovima iz svojih domova.

“Treba nam novi pristup izazovima globalne mobilnosti izgrađen na ravnomjernoj podjeli odgovornosti”, kazao je Ban.

On je dodao i da predlaže summit prije sljedećeg zasjedanja opće skupštine UN-a u rujnu na kojem bi se raspravilo kretanje migranata i izbjeglica.

Komentiraj

FOTO:EPA/SALVATORE DI NOLFI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.