Broj civilnih žrtava rata u Afganistanu u 2015. dosegao je rekordnu razinu sedam godina zaredom, kad se nasilje proširilo zemljom nakon povlačenja većine međunarodnih snaga, objavio je UN u nedjelju.

Najmanje je 3545 civila ubijeno i drugih 7.457 ranjeno u borbama zadnju godinu u 4-postotnom povećanju broja žrtava tijekom 2014, priopćio je UN u godišnjem izvješću o civilnim žrtvama.

“Šteta nanesena civilima totalno je neprihvatljiva”, rekao je voditelj UN-ove misije za pomoć u Afganistanu Nicholas Haysom. Očajnička borba između vladinih snaga koje podupire Zapad i pobunjeničkih skupina znači još više civila koji će stradati u unakrsnoj vatri.

Borbe na terenu vodeći su uzrok civilnih žrtava i odgovorne su za 37 posto žrtava, slijede podmetnute mine uz ceste s 21 posto i samoubilački napadi sa 17 posto.

Kao i prošlih godina, najviše je civila stradalo od pobunjeničkih skupina poput talibana. U izvješću se optužuju pobunjenici čije taktike “namjerno i bezobzirno” uzrokuju stradanje civila.

Stanovnici na sjeveru i jugu zemlje bili su posebno teško pogođeni kad su se afganistanske sigurnosne snage borile da odbiju ofenzivu talibanskih snaga u Kunduzu i pokrajini Helmandu, među ostalim područjima.

“U izvješću se podsjeća da su se sukobljene strane obvezale da će zaštititi civile, međutim brojke dokumentirane  2015.   odražavaju jaz između preuzetih obveza i teške stvarnosti na terenu”, rekla je voditeljica UN-ova programa za ljudska prava u Afganistanu.

Otkad je 2009. UN počeo sustavno bilježiti civilne žrtve u Afganistanu, dokumentirano je oko 59.000 ubijenih i ranjenih.

Komentiraj