EPA/MATE NANDORF

Francuski skladatelj, dirigent i pijanist Pierre Boulez, veliko ime svjetske suvremene glazbe, umro je u utorak navečer u 91. godini u Baden-Badenu u Njemačkoj gdje je živio.

Rođen je 26. ožujka 1925. u Montbrisonu u središtu Francuske. Studirao je na pariškom konzervatoriju gdje je bio učenik Oliveira Messiaena.

Tu veliku figuru druge polovice XX. stoljeća su osim glazbe, oduševljavale poezija i slikarstvo. On se afirmirao kao jedan od vođa poslijeratne glazbene estetike koja je težila k apstrakciji i eksperimentima.

Vrhunac Boulezove tehnike i jedno od njegovih najpoznatijih djela je kompozicija “Čekič bez gospodara” na kojoj je radio godinama i u kojoj revolucionarno sintetizirao mnoge stilove avangardne glazbe.

Na vijest o njegovoj smrti francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da je “Pierre Boulez pronosio francusku glazbu svijetom. Kao skladatelj i dirigent se uvijek trudio odraziti duh vremena”.

Ogorčen konzervativnim stajalištem francuskog glazbenog svijeta, Boulez se početkom 1960-ih povukao se u Baden-Baden, čime je pokrenuo jetke reakcije u Francuskoj. U domovinu se vratio tek 1974. kada ga je predsjednik Georges Pompidou tražio da osnuje laboratorij za suvremenu glazbu IRCAM (Institut za istraživanja i akustičnu i glazbenu koordinaciju).

Boulez je dirigirao bez štapića, ali je precizno kodirao svoje pokrete. Godinama je bio gotovo slijep i nije mogao dirigirati, ali Parižani se sjećaju njegovih besplatnih koncerata 2011. kod Piramide Louvrea.

Odbijao je “zakovati” djela i često ih prerađuje i ističe da se radi o “radu u nastajanju”. Otvoreno je izjavio da “ne želi biti povijesna tapiserija koju se prikazuje za obljetnice”.

Taj dobitnik brojnih nagrada je bio i šef simfonijskog orkestra BBC-a u Londonu i Newyorške filharmonije.

Komentiraj

FOTO:EPA/MATE NANDORF
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.