Poljski kardinal Franciszek Macharski, bliski prijatelj, suradnik i nasljednik u Krakovu Karola Wojtyle nakon što je postao papa Ivan Pavao Drugi, umro je u utorak u dobi od 89 godina, objavila je nadbiskupija ovog starog poljskog kraljevskog grada.

Tijekom posjeta Krakovu prošloga tjedna, povodom održavanja Svjetskog dana mladih, papa Franjo posjetio je u bolnici starog kardinala koji se liječio od posljedica više padova koji su ga zadesili posljednjih godina.

Od rođenja povezan s Krakovom, kardinal Macharski duboko je ukorijenjen u religijski, kulturni i socijalni život toga grada, cijenjen zbog svoje skromnosti, smisla za humor i otvorenosti duha po čemu je postao legendaran.

Franciszek Macharski obavljao je dužnost krakovskog nadbiskupa od 1979. do 2005., kada ga je zamijenio msgr. Stanislaw Dziwisz, bivši tajnik Ivana Pavla Drugoga. Papa Wojtyla imenovao je Macharskog biskupom 1979. godine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.