epa05164662 (FILE) A file picture dated 28 June 1993 shows United Nations Secretary General Boutros Boutros-Ghali in Kiev, Ukraine. Former UN secretary general Boutros Boutros-Ghali has died aged 93, the UN Security Council said on 16 February 2016. EPA/SERGEI SUPINSKY

– Bivši glavni tajnik UN-a Boutros Boutros-Ghali umro je u dobi od 93 godine, objavio je u utorak venezuelski veleposlanik pri UN-u Rafael Dario Ramirez Carreno, predsjednik UN-ova Vijeća sigurnosti za veljaču.

Egipćanin Boutros‐Ghali služio je jedan petogodišnji mandat na čelu svjetske organizacije od 1992. od 1996., u vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj i sukoba na području Bosne i Hercegovine, te u vrijeme genocida u Ruandi.
Petnaestčlano Vijeće sigurnosti održalo je minute šutnje u utorak u počast umrlome, no zasad nije objavilo drugih pojedinosti.
Kao prvi glavni tajnik UN-a s afričkog kontinenta Boutros‐Ghali angažirao se na operaciji spašavanja Somalije od gladi i organizirao je prvu masovnu UN-ovu operaciju na Rogu Afrike.
Ali ondje su ga optužili da nije polučio važniji uspjeh. Bio je kritiziran zbog propusta UN-a tijekom genocida počinjenog 1994. u  Ruandi te zbog toga jer nije dovoljno snažno zagovarao intervenciju UN-a za završetak građanskog rata u Angoli koji je tada bio jedan od najduljih sukoba u svijetu.
Boutros‐Ghali bio je izviždan u Sarajevu, u Mogadishu, glavnome gradu Somalije i u Addis Abebi u Etiopiji.
Šokirao je Sarajevo kada je kazao da ne pokušava umanjiti užase u Bosni i Hercegovini, ali da ima i drugih zemalja u svijetu u kojima je sveukupni broj poginulih veći nego u ratu u BiH.
U Etiopiji rekao je somalskim ratnim vođama i klanovskim starješinama da prestanu optuživati i njega i UN za kolonijalizam.
“Hladni rat je završio”, poručio im je rekavši “Nikoga ne zanimaju siromašne zemlje u Africi ili bilo gdje u svijetu. Oni mogu lako zaboraviti Somaliju u samo 24 sata”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.