Nancy Reagan, bivša glumica koja je bila životni oslonac i nesalomljiva podrška svome suprugu Ronaldu Reaganu u njegovoj holivudskoj karijeri, u osam godina u Bijeloj kući i pokušaju atentata, te tijekom njegova bolovanja od Alzheimera, umrla je u nedjelju u 94. godini.

Umrla je od kongestivnog zatajenja srca u svome domu u Los Angelesu.
Nancy Reagan bila je jedna od najutjecajnijih prvih dama u američkoj povijesti. Na vijest o njezinoj smrti brojni izrazi poštovanja i divljenja stižu od Washingtona do Hollywooda.
Predsjednik Barack Obama i supruga Michelle priopćili su da je Nancy Reagan redefinirala ulogu prve dame.
“Nancy Reagan jednom je napisala da vas ništa ne može pripremiti za život u Bijeloj kući. I bila je, naravno, u pravu, Ali nama je bilo lakše jer smo se mogli okoristiti njezinim primjerom i dragocjenim savjetima”.
Priznanje su joj odali i druga bivša prva dama Barbara Bush, ali i holivudska legenda Arnold Schwarzenegger, koji je baš kao i Reagan postao guverner Kalifornije. “Bila je moja junakinja”, napisao je.
Sućut su poslali i svi republikanski kandidati za predsjedničku nominaciju.
Nancy Reagan će biti pokopana uz supruga u predsjedničkoj knjižnici u Simi Valleyju u Kaliforniji.

Sretan par

Nancy Davies bila je holivudska glumica tijekom 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća i udala se za Reagana, uglednog glumca, 1952. Bila je kalifornijska prva dama u vrijeme dok joj je suprug bio guverner (1969. do 1975.), a zatim se 1981. preselila u Bijelu kuću nakon uvjerljive Reaganove pobjede nad Jimmyjem Carterom.
Njezin najvažniji projekt kao prve dame bila je kampanja protiv droge “Samo reci ne”. Kad joj je suprug obolio od Alzheimerove bolesti, postala je aktivistica za traženje lijeka.
Iako je u javnosti bila samozatajna i tiha, njezina odlučna volja i utjecaj na supruga pretvorili su je u jednu od kontroverznijih osoba tijekom njegova vladanja Bijelom kućom.
Kao Reaganovu suprugu, političku partnericu i savjetnicu, smatraju je jednom od važnijih prvih dama i stavljaju uz bok Eleanor Roosevelt, Edith Wilson i Hillary Clinton.
“Na prvu damu gledam kao na jedno od sredstava za sprječavanje toga da se predsjednika izolira. Ja razgovaram s ljudima. Oni mi govore stvari. I ako nešto postane problem, ne zovem savjetnike. Ja sam žena koja voli svoga supruga i nikome se neču ispričavati što brinem za njegovu političku i osobnu dobrobit”, rekla je 1985.
Nakon što je bivšem predsjedniku dijagnosticiran Alzheimer, Nancy Reagan iako i sama vrlo krhka u poznijim godinama, posvetila je svoje vrijeme njegovanju bolesnog supruga. Milijuni diljem svijeta pamte kako se borila sama sa sobom da se oprosti od svoga Ronnieja na pogrebu 2004., kada su je njezina djeca morala nježno odgurivati od lijesa.
Bili su sretan par. “Rekla sam prije i reći ću ponovo: Moj život zapravo nije počeo dok nisam srela Ronnieja”, često je govorila.

Draga, zaboravio sam se sagnuti

Najteži trenutak kao prvoj dami bio joj je 30. ožujka 1981. kada se  John Hinckley izdvojio iz mase pred washingtonskim hotelom i ispalio šest metaka na predsjednika, pogodivši ga jednim u prsa. Metak je Reaganu probio pluća i zamalo promašio srce.
“Draga, zaboravio sam se sagnuti”, rekao joj je u bolnici.
Neki su kritičari Nancy Reagan zbog utjecaja na supruga proglašavali “ženom zmajem” i ismijavali je zbog toga što se savjetovala s astrolozima oko predsjednikova rasporeda.
Reagan je to nazvao “gnusnom izmišljotinom”.
Bivši Reaganov šef osoblja Donald Regan, s kojim se Nancy često sukobljavala, u svojoj je knjizi 1988. napisao da je imala neograničeni utjecaj na imenovanja u Reaganovoj administraciji, naporima da se postigne nuklearni sporazum sa SSSR-om i odluci da se Reagan natječe za drugi mandat.
“Doslovce svaki potez koji su Reaganovi povlačili u Bijeloj kući tijekom moga mandata unaprijed je morala blagosloviti neka žena iz San Francisca koja je crtala horoskope i vodila brigu o tome da su planeti ispravno poredani”, napisao je Regan.
Ali je James Baker, također jedno vrijeme Reaganov šef osoblja, godine 2011. rekao drugačije: “Ako postoji ijedna osoba koja je bila neprocjenjiva za politički uspjeh Ronalda Reagana, bila je to Nancy”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.