Na drugom katu prostora za povremene izložbe zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u subotu se otvara izložba “Umjetnik na odmoru 2015.”, a uz predstavljenje umjetnika koji su ove godine bili dio tog projekta, postavit će se izložba radova i dokumentacije umjetničke grupe Gorgona.

Na izložbi će se predstaviti umjetnici koji su sudjelovali na projektu “Umjetnik na odmoru”, u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac. Izložit će se radovi koje su kreirali ove godine, a kod nekoliko umjetnika bit će stavljeni u kontekst njihovog prijašnjeg umjetničkog opusa.

U projektu su ove godine sudjelovali dvojac Verbumprogram (Srbija), umjetnički projekt Autopsia (Češka), Teresa Tyszkiewicz (Francuska), Ewa Partum (Njemačka), Przemyslaw Kwiek (Poljska), Guia Rigvava (Austrija), Jan Steklik (Češka), Michail Grobman (Izrael), Vadim Fiskin (Slovenija), Deimantas Narkevičius (Litva), Miloš Šejn (Češka), Srečo Dragan (Slovenija) i Milan Adamčiak (Slovačka).

Njih trinaestero ove je godine ljetovalo u Poreču u hotelima tvrtke Valamar Riviera, a riječ je o aktivnim sudionicima neoavangardnih pokreta. Primjerice, Michail Grobman skovao je pojam neoavangarda još početkom šezdesetih, desetak godina kasnije emigrira iz Moskve u Izrael, a zanimljivo je da su se članice grupe Pussyriot nakon bijega iz Rusije zbog zabrane djelovanja, najprije sklonile u njegovom domu u Tel Avivu.

 

  • U sklopu ovogodišnjeg, četvrtog izdanja “Umjetnika na odmoru” prvi put su gostovale i dvije umjetnice, Teresa Tyszkiewicz, poznata po radu s pribadačama i feminističkim temama, te Ewa Partum, koja je u porečko more bacila slova iz jednog poglavlja Joyceova Uliksa.

 

“Umjetnik na odmoru” predstavlja razna nasljeđa prve avangarde koja su se razvila u različitim zemljama i kontekstima, s ciljem da se povijesna avangarda prikaže na neposredan način izvan institucionalnog okruženja.

Izbor radova grupe Gorgona kao posebna atrakcija izložbe

MSU kao posebnu atrakciju uz izložbu umjetnika koji su sudjelovali u projektu najavljuju izbor iz stvaralaštva grupe Gorgona, među kojima su i dosad nepoznati radovi i dokumentacija članova.

U sklopu projekta “Umjetnik na odmoru” svake godine održava se jednodnevna izložba, a ovog je ljeta u porečkoj Villi Polesini to bila izložba umjetničkih djela, fotografija i dokumentacije grupe Gorgona. U Zagrebu će se sada predstaviti proširena verzija te izložbe, koja podsjeća na najpoznatiju neo-avangardnu grupu na ovim prostorima, čiji članovi danas imaju status ponajboljih hrvatskih umjetnika. U kultnoj Gorgoni bili su Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Miljenko Horvat, Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar.

Ta je izložba ujedno uvod za monografiju posvećenu Gorgoni, koja se očekuje krajem ove godine, kao i za veliku retrospektivu te umjetničke grupe. Monografija Ješe Denegrija će, uz velik broj reprodukcija djela, korespondencije i dokumentacije, prikazati cjelokupan rad članova grupe Gorgona i predstaviti neke dosad nepoznate podatke.

Zagrebačko otvorenje na isti dan kada se Gorgona predstavlja u MOMA-i

Zagrebačka izložba otvara se isti dan kada se u newyorškoj MOMA-i otvara velika izložba posvećena umjetnosti u Istočnoj Europi i Latinskoj Americi, na kojoj važno mjesto ima i Gorgona, s obzirom da je fotografija jednog od njezinih kolektivnih djela s otvorenja izložbe Julija Knifera iz 1966. odabrana kao jedan od ključnih vizuala te izložbe.

Newyorški događaj mediji nazivaju kao jedan od šest u tom gradu koji se ovoga vikenda ne smiju propustiti, no i zagrebački MSU priprema sadržajno otvorenje.

 

  • Dvojica umjetnika iz projekta “Umjetnik na odmoru” izvest će performanse. Miloš Šejn istražuje mogućnosti trenutnog stvaranja temeljenog na odnosu humaniziranog krajolika i netaknute prirode, a konceptualni umjetnik, autor vizualne poezije, performer, skladatelj i muzikolog Milana Adamčiaka bio je i suradnik slavnoga Johna Cagea.

 

Predstavit će se i nova knjiga povjesničara umjetnosti Ješe Denegrija “Prilozi za drugu liniju 3”, s tekstovima koji zajedno čine svojevrsnu kroniku tog autora, većinom o pojavama i pojedincima hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća. Objavljeni tekstovi pisani su kao uvodnici za kataloge izložbi ili članci u stručnim časopisima, a autor ih je nastojao objediniti u formi jedne posve osobne dokumentarne arhive. O knjizi će na otvorenju govoriti Branko Franceschi, Želimir Koščević i Feđa Vukić.

Uz izložbu, zagrebačka publika premijerno će moći pogledati polusatni dokumentarni film “Umjetnik na odmoru” o prvoj sezoni projekta “Umjetnik na odmoru”, koja se održala 2012. godine, a koji je u kolovozu prvi put prikazan na Liburnia Film Festivalu.

Multimedijalni umjetnik Željko Kipke održat će 10. rujna predavanje “Drugo lice Gorgone” u Oris Kući arhitekture uz izložbu, koja se dva dana kasnije zatvara.

Komentiraj

FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.