Dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske, zatražile su u srijedu da se najavljeno uvođenje korekcije osobnog odbitka, odnosno povećanje neoporezivog dijela plaće za 15 posto, primijeni i na mirovine.

Najave uvođenja korekcije osobnog odbitka, odnosno povećanja neoporezivog dijela plaće za 15 posto, s 2.600 na 3.000 kuna, potaknule su umirovljenike da u pismu upozore ministra financija Borisa Lalovca da  je prosječna hrvatska mirovina u lipnju bila 2234 kune, što je samo 39,35 posto udjela u prosječnoj plaći, a to je smješta na dno Eurostatove ljestvice relativne vrijednosti mirovine od 28 članica EU.

“Pozdravljamo sve što poduzimate kako biste zaposlenima olakšali preživljavanje i potakli porast potrošnje, no izostanak povećanja neoporezivog dijela mirovine za 15 posto, odnosno s 3.800 na 4.200 kuna, uzrokovalo bi ozbiljne posljedice, iako su mirovine toliko niske da bi se ovom mjerom pogodovalo tek manjem dijelu umirovljenika”, kaže se u pismu.

Novi model usklađivanja mirovina praktički je držao mirovine zamrznutima već drugu godinu, a niti najnovije usklađivanje se ne može smatrati zaštitom od rastućeg siromaštva umirovljenika i starijih osoba, dodaju predstavnici umirovljenika.

 

Komentiraj

FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.