Dusko Marusic/PIXSELL

Umaški IDS upozorio je da je uhićenje predsjednika Gradskog vijeća Umaga i Upravnog vijeća Lučke uprave Umag – Novigrad, Milana Vukšića zbog reketarenja, odnosno protupravne naplate i poticanja na to nedjelo, ozbiljna situacija koja za sobom povlači odgovornost samog Vukšića, ali i svih političkih stranaka i aktera u Umagu.

Na uhićenje umaškog predsjednika Gradskog vijeća u srijedu su se konferenciji za novinare osvrnuli članovi predsjedništva umaške podružnice IDS-a i gradski vijećnici Sunita Prodan Benolić, Gabrijela Đukes Bašić i Slaven Paić te član predsjedništva umaške podružnice IDS-a Edvin Demark.

Poručili su da je IDS najveća stranka u Umagu te da prema svojim sugrađanima imaju odgovornost poduzeti sve radnje kako bi spriječili neželjene štetne posljedice vezane za grad i njegove žitelje. Stoga su pozvali Vukšića da odstupi s funkcije predsjednika Gradskog vijeća i vijećnika Gradskog vijeća Grada Umaga te predsjednika upravnog vijeća Lučke uprave Umag – Novigrad.

“Vukšić je sam trebao podnijeti ostavku na sve navedene funkcije već prvog dana, a ne čekati da ga netko pozove”, kažu umaški IDS-ovci. Posebnoih brine što gradonačelnik šuti o svemu, kao da ne shvaća kritičnost nastale situacije.

 

  • Milan Vukšić član je Zelenog saveza – Zelenih, a mjesto vijećnika u Umagu dobio je na listi IDS-a. Međutim, odmah po konstituiranju Gradskog vijeća prešao pod okrilje vladajućeg SDP-a.

 

“Gospodin Vili Bassanese se nije udostojio odgovoriti pozivima medija oko ovako bitne stvari, pokazavši po ne znamo koji puta svoju ogromnu razinu bahatosti. Na takav način još je jednom jasno pokazao da mu nije stalo do grada, nego je isključivo fokusiran na sebe i svoje osobne planove. Čudi nas također da se niti gospodin Mirko Grgić, predsjednik umaškog SDP-a nije odazvao pozivima medija, podsjetit ćemo ih da je Vukšić postao predsjednik Gradskog vijeća upravo na njihov prijedlog i zbog toga SDP mora preuzeti odgovornost”, poručuju članovi predsjedništva umaške podružnice IDS-a.

Istarska policija u ponedjeljak je izvijestila, ne spominjući imena, da je dovršila kriminalističko istraživanje nad četiri osobe i utvrdila sumnju da je 36-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela protupravna naplata i lihvarski ugovor, dok se 39-godišnjaka sumnjiči da je pokušao počiniti kazneno djelo protupravna naplate, a 57-godišnjaka i 22-godišnjaka da su ga poticali na počinjenje tog kaznenog djela. Za poticanje kaznenog djela upravo je osumnjičen Vukušić (57) i njegov 22-godišnji sin koji se terete za poticanje 39-godišnjaka iz Zagreba za utjerivanje navodno preplaćenog iznosa 36-godišnjem umaškom kamataru.

Naime, 22-godišnjak je od 36-godišnjaka tijekom 2013. u više navrata posuđivao novac, s dogovorenim višestrukim povratom od posuđenog. Budući da 22-godišnjak nije vratio 36-godišnjaku sav novac, koji je 36-godišnjak smatrao da mu treba vratiti, stariji je muškarac mlađem više puta prijetio. S obzirom da je 22-godišnjak smatrao da je 36-godišnjaku vratio i više novca nego što je trebao, odlučio je povratiti dio tog novca te je zajedno s 57-godišnjakom pronašao 39-godišnjaka, kojeg su potaknuli na počinjenje kaznenog djela. Nakon što su mu dali potrebne informacije, 39-godišnjak je prošle godine, 29. studenog oko 20.20 sati, došao pred vrata stana 36-godišnjaka, u Ulici Vladimira Nazora u Umagu i predstavio se kao dostavljač pizze.

Kada mu je 80-godišnja žena otvorila vrata, 39-godišnjak ju je fizički napao, a potom je pretražio stan u potrazi za novcem, odnosno s ciljem povrata preplaćenog duga. Muškarac nije pronašao novac te je starici otuđio ključeve, a prilikom počinjenja kaznenog djela ju je i lakše ozlijedio. Osumnjičeni 39-godišnjak, 57-godišnjak i 22-godišnjak su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 4. kolovoza u poslijepodnevnim satima, privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske na ispitivanje, nakon čega su pušteni, dok se protiv 36-godišnjaka kaznena prijava podnosi u redovnom postupku.

Milan Vukšić član je Zelenog saveza – Zelenih, a mjesto vijećnika u Umagu dobio je na listi IDS-a. Međutim, odmah po konstituiranju Gradskog vijeća prešao pod okrilje vladajućeg SDP-a.

Komentiraj