Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je moguće pojačane sigurnosne mjere za organizaciju festivala elektroničke glazbe Ultra 2016. godine, koji se u Splitu tradicionalno održava u srpnju i na koji stižu desetci tisuća posjetitelja, uglavnom mladih.

“Postoje indicije da ćemo morati razgovarati o tome s organizatorima i sigurnosnim službama Republike Hrvatske. Ne bih rekao da je upitno održavanje Ultre 2016., ali morat ćemo malo promijeniti pristup jer je to manifestacija koja privlači 60-ak različitih nacija. Gotovo svi su mladi, a velik je broj iz europskih i izvaneuropskih zemalja”, rekao je Baldasar u srijedu odgovarajući na novinarsko pitanje je li, zbog sigurnosnih razloga, upitno održavanje Ultre 2016. godine.

 Istaknuo je kako je u slučaju pojačane sigurnosti za Ultru 2016. riječ o dodatnim troškovima jer se u bolju sigurnost – ako se ona želi – mora investirati.
 Baldasar je rekao kako se već za Božićni sajam, koji se od sinoć održava na splitskoj Rivi i Prokurativama, “po nalogu policije moralo više investirati u sigurnost nego prošle godine”.
Nije precizirao koliko je povećana ta investicija, samo je rekao da je riječ o “velikom iznosu”.
Dogradonačelnik Splita Goran Kovačević istaknuo je da je – po najnovijim informacijama splitske policije – taj grad jedan od najsigurnijih u svijetu i nema nikakvih pokazatelja da bi sigurnost mogla biti ugrožena, ali će se zbog globalnih događaja i nedavnoga terorističkog napada na Pariz, i u Splitu sljedeće godine vjerojatno poduzimati dodatne sigurnosne mjere.
Po Kovačevićevim riječima, to posebice vrijedi za Ultru, festival tijekom kojega u Split dođe 50.000 ili 60.000 posjetitelja te će policija dati prosuditi po kojoj je organizator dužan postupati u vezi s brojem zaštitara i potrebnih policijskih djelatnika za osiguranje.
“Preventivno, zlu ne trebalo, zbog aktualnih događaja u europskim gradovima, mi smo zajedno s policijom na jedan način u pripravnosti”, rekao je Kovačević. Objasnio je da će se prevencije radi sve javne institucije u Splitu pozvati da “revidiraju svoje evakuacijske izlaze i sve mjere sigurnosti – primjerice protupožarne i druge”.
“Ovo ćemo učiniti, ne zbog indicija da bi se nešto moglo degoditi, nego da budemo spremni raditi što inače radimo, ali se zbog ovih događaja stvari ažuriraju”, dodao je Kovačević.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.