Na registraciju, zdravstveni pregled te smještaj u prihvatni centar u Opatovcu čeka nekoliko stotina izbjeglica, a stalno pristižu nove koje u Hrvatsku ulaze preko Bapske te danas ponovno i preko Tovarnika.

Kako se neslužbeno doznaje, u četvrtak navečer s druge strane graničnog prijeleza Tovarnik na ulazak čeka nekoliko tisuća izbjeglica.

Izbjeglice smještene u prihvatnom centru večeras je u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj obišao zamjenik muftije Mevludin Arslani čestitavši vjernicima islamske vjeroispovjesti, koji čine golemu većinu među izbjeglicama, Kurban-barjam.

 

  • “Čestitali smo im Barjam i pozvali smo ih sve skupa da slušaju, jer svi im ovdje žele pomoći. Razgovarali smo s nadležnima u centru i o dolasku imama ovdje jer ljudi drugčije reagiraju kada među sobom vide vjersku osobu u odori”, izjavio je novinarima nakon izlaska iz prihvatnog centra efendija Arslani.

 

Kako je rekao, izbjeglice su iscrpljene i često znaju biti uplašene jer se boje da će biti vraćene u Srbiju. Također je kazao kako je donio 300 paketića da se u ime Mešihata podijele kao bajramski dar djeci izbjeglicama.

Stanje u prihvatnom centru, kao i izvan njega pod nadzorom je policije, provode se redovite higijenske i druge mjere, a od jutros su izbjeglice u kampu smještene po nacionalnoj pripadnosti kako bi bilo što manje sukoba među pripadnicima pojedinih nacionalnih i etničkih skupina, a koji do sada nisu bili rijetkost. Izbjeglice se označavaju narukvicama radi lakše evidencije vremena ulaska u centar.

Jedan od najvećih problema predstavljaju goleme količine otpada koji ostaju iza njih. Tako je u proteklih devet dana uklonjeno više od 600 tona otpada koji je ostao nakon odlaska izbjeglica, a za čije su uklanjanje angažirane službe komunalnih poduzeća iz Iloka, Vukovara, Lovasa i Tovarnika.

Komentiraj

FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.