– Ukrajinska pilokinja Nadija Savčenko, osuđena ovog tjedna na 22 godine zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu dvojice ruskih novinara, izdržavati će svoju zatvorsku kaznu, rekao je u subotu glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, dok je Kijev predložio razmjenu.

“Sa Savčenko je za nas je situacija jako jednostavna i jasna, osuđena je i izdržavat će svoju kaznu”, rekao je Peskov u razgovoru na tv-kanalu TVTs.

Nakon dugog šestomjesečnog procesa koji je pogoršao napetosti između Rusije i Ukrajine, ta 34-godišnjakinja je u utorak osuđena na 22 godine zatvora. Rusko pravosuđe ju smatra odgovornom za suučesništvo u ubojstvu dvojice ruskih novinara u lipnju 2014. na separatističkom istoku Ukrajine.

Savčenko, koja je odbacila sve optužbe i rekla da je bila uhićena na ukrajinskom teritoriju, više puta je bila u štrajku glađu prosvjedujući protiv zatočenja u Rusiji.

Njezini odvjetnici su rekli da se ona neće žaliti na presudu koja bi trebala stupiti na snagu 3. travnja, rekli su odvjetnici.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je predložio Moskvi da ju razmjene za dvojicu Rusa, za koje Kijev smatra da su članovi ruske vojne obavještajne službe i uhićeni su i zatočeni mjesecima u Ukrajini.

Prema Peskovu do sada ruski predsjednik Vladimir Putin nije donio nikakvu odluku o eventualnoj razmjeni.  On je kritizirao “rusofobnu histeriju” Zapada u vezi predmeta Savčenko.

Peskov je priznao da su američki državni tajnik John Kerry i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, koje je ovog tjedna u Moskvi primio predsjednik Putin, govorili o sudbini Nadije Savčenko.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.