Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je u ponedjeljak ruskog kolegu Vladimira Putina da želi “čitavu Europu”, ocijenivši kako je “moguća” agresija Rusije na Finsku ili na baltičke zemlje.

“Putin će ići tako daleko koliko mu se dopusti. On želi čitavu Europu”, rekao je Porošenko u razgovoru na engleskom za Radio France Internationale i za neke europske novine.

 

  • U sukobu ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine od travnja 2014. poginulo je više od 6.500 vojnika.

 

 

“Pripojenjem Krima i agresijom na istok Ukrajine Putin je narušio sustav međunarodne sigurnosti”, istaknuo je.

Moskva je anektirala Krim u ožujku 2014. nakon ulaska ruske vojske na taj poluotok i spornog referenduma koji su Kijev i Zapad ocijenili nezakonitim.

U nastavku razgovora Porošenko je kazao: “Je li napad na Finsku moguć? Jest. I Finska je toga svjesna. Je li moguć napad na baltičke zemlje? Dakako. A napad na prostoru Crnoga mora? Da, moguć je.”

“Zato kada razgovaramo o Ukrajincima koji se bore na istoku moje domovine, ne govorimo samo o borbi za cjelovitost i neovisnost Ukrajine, nego i o borbi za demokraciju, slobodu i za sigurnost čitavog europskog kontinenta”, rekao je Porošenko.

U sukobu ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine od travnja 2014. poginulo je više od 6.500 vojnika.

“Dok razgovaramo događa se prava agresija na moju zemlju, 9.000 ruskih vojnika opremljenih modernim ruskim oružjem zauzelo je moju zemlju”, rekao je Porošenko, osudivši “grubo kršenje međunarodnoga prava”.

Novo primirje uvedeno je 15. veljače na tom separatističkom području, ali se krvavi sukobi nastavljaju gotovo svakodnevno.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.